Reporterima Vijesti policija je saopštila da je saobraćaj blokiran "zbog prepreke na putu" i da drugo objašnjenje nemaju.

 

Kolona od više stotina vozila preusmjerena je i iz Golubovaca kroz zetska sela ka Podgorici.

 

Građani koji su se javili Vijestima tvrde da je jedino objašnjenje koje su dobili od policije - da ne čekaju.

 

Policija je zaustavila i kolonu vozila kod tunela Budoš, gdje je saobraćaj u blokadi. Kolona automobila je duga nekoliko kilometara, a policija je ispred tunela formirala živi zid.

 

U glavnom gradu Crne Gore večeras se održava auto-litija, na kojoj učestvuju građani koji protestuju protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Plato ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja gotovo je popunjen vozilima, a na prisutno je i nekoliko stotina građana. Na bulevaru ispred Hrama su automobili koji učestvuju u protestnoj koloni vozila.

 

Okupljeni pjevaju "Ne damo svetinje" i skandiraju "Milo, lopove".

 

Plato ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja (Vijesti.me)

 

Više sagovornika je kazalo tokom popodneva Vijestima da policija navodno ne dozvoljava građanima drugih općina da uđu u Podgoricu.

 

Jedan muškarac je priveden i on je, dok su ga uvodili u maricu, prijetio policajcima.

 

Policija je privela i Momčila Kukuličića, bivšeg odbornika Nove srpske demokratije u Golubovcima, kog su izveli iz automobila kojim je iz Zete krenuo ka Podgorici.

 

Prema aktuelnim mjerama, usvojenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

 

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore i da glasaju protiv vlasti koja je donela Zakon o slobodi vjeropispovesti i koja "još uvek istrajava na duhu tog antizakona".

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

 

- Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju - naveo je Amfilohije u poslanici pročitanoj nakon jutrošnje liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

 

Mitropolit je uoči parlamentarnih izbora 30. augusta u Crnoj Gori istovremeno pozvao građane i da predstojećim izborima "pristupe rasterećeni bez bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava".

 

Vlast u Crnoj Gori ranije je ocijenila su se Amfilohije i Mitropolija crnogorsko primorska SPC umiješali u politiku i odlučili da "sudbinu institucije unesu u dnevno-političku borbu".

 

Lider vladajuće DPS Milo Đukanović je ranije poručio da ta partija ima "jasan zadatak da SPC pobijedi na izborima".