17
Maj

Suljagić odbrusio Vučiću i suočio ga s 'neugodnom istinom'

Published in Istočna Bosna

Nakon niza izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa rezoluciji o genocidu u Srebrenici, oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

 

Suljagić je poručio da je sramna i zapaljiva retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa očekivanim proglašenjem 11. jula Generalnom skupštinom UN-a za Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu.

 

- Njegove izjave, prošarane ekstremističkim nacionalističkim i islamofobičnim prizvukom, odražavaju odbijanje da se prizna težina zločina počinjenih tokom rata u Bosni. Vučićev pristup ne samo da podriva napore da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici, već i održava opasan narativ koji umanjuje ulogu Srbije u sukobu. Štaviše, Vučić se ponaša po nalogu Rusije i Vladimira Putina, što dodatno komplikuje geopolitički pejzaž. Ovo usklađivanje sa stavom Rusije pokazuje zabrinjavajući savez. Pozivajući se na ruske perspektive, Vučićeva retorika služi za jačanje revizionističke historije, izbjegavajući odgovornost i podstičući dalje podjele i animozitet, poručio je direktor Memorijalnog centra.

 

Suljagić je dodao da osim toga suočavanje sa istinskim užasom Bosne i priznavanje svoje uloge u njoj izazvalo bi Vučiću ontološku bol i krizu.

 

- Dovodeći u pitanje njegov identitet i politički narativ. Priznavanje punog razmjera genocida u Srebrenici natjeralo bi se na duboko obračunavanje sa neugodnim istinama o historiji Srbije i njegovoj vlastitoj ulozi u njoj, ugrožavajući temelje njegove nacionalističke ideologije. Ova egzistencijalna borba dodatno pokreće njegovo otvoreno neprijateljstvo prema svim naporima da se komemorira žrtve i traži pravda, zaključio je on.

Istočna Bosna