Piše to u članu 43 Pravilnika o takmičenjima Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, uz dodatak da se plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje zbirom osvojenih bodova.

 

A uoči posljednjeg premijerligaškog kola, 90 minuta odluke, sve je moguće pa čak i da nekoliko ekipa završi s jednakim brojem bodova.

Čak šest klubova još strahuje od najcrnjeg scenarija.

 
 
 

Trenutno su u zoni ispadanja Leotar s 31 i Sloboda s 32 boda, a Posušje, Sloga, Igman i Tuzla City na kontu imaju po 34 boda.

 

Primjera radi, ako bi Sloboda savladala Želju, a ostali konkurenti u borbi za opstanak (Posušje, Sloga, Igman i Tuzla City) osvojili po bod, Leotar bi ispao bez obzira na ishod meča protiv Širokog Brijega, a čak pet timova imalo bi po 35 bodova.

 

U tom slučaju na dodatnoj tabeli najslabije bi bila plasirana Sloboda sa 14 bodova, što bi značilo i put u niži rang. U međusobnim duelima timova najbolje plasirano bi bilo Posušje sa 20 bodova, zatim Sloga sa 17, Igman sa 16, Tuzla City sa 15 bodova.

 

Kada bi, recimo, jednak broj bodova imali Sloboda, Igman i Sloga, takmičenje bi napustio klub iz Konjica s najmanje osvojenih bodova u međusobnim susretima.

 

Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Kombinacija je bezbroj, što bez sumnje donosi nova uzbuđenja pred posljednji čin drame. Sve utakmice 33. kola Premijer lige BiH igraju se u nedjelju od 17 sati.