30
Juli

Predstavljamo švedski klub Elfsborg, narednog rivala Veleža u Konferencijskoj ligi

Nogometaši Veleža će u 3. pretkolu Konferencijske lige igrati protiv Elfsborga, a riječ je o aktuelnom vicešampionu i jednom od najboljih švedskih klubova, koji će predstavljati krupan zalogaj za Rođene na putu do play-offa.

 

Elfsborg je osnovan 1904. godine i dolazi iz malog gradića Boråsa koji broji tek nešto više od 60.000 stanovnika. Svoje utakmice igraju na Borås Areni kapaciteta 16.200 sjedećih mjesta i s umjetnom travnatom podlogom, što bi mogla biti otežavajuća okolnost za Rođene.


Nogometaši Elfsborga su nakon 13 odigranih kola ove sezone u domaćem šampionatu, trenutno trećeplasirani na tabeli sa 23 boda - šest manje od lidera Malmoa, dok je ispred njih i Djurgarden sa 27 bodova.

 

Ukupno su šest puta bili prvaci Švedske (1936., 1939., 1940., 1961., 2006. i 2012.) i tri puta osvajači Kupa Švedske (2001., 2003. i 2014.). Elfsborg igra u žuto - crnoj boji dresova, a u svojim vitrinama imaju i dva trofeja nekadašnjeg UEFA-inog takmičenja Intertoto kupa (1980., 2008.), te jedan pehar Superkupa Švedske (2007.)

 

Vrijednost njihove trenutne ekipe je 14,50 miliona eura, naspram Veležovih 5,33 miliona eura i skuplji su gotovo tri puta. Igrački kadar Elfsborga uglavnom čine domaći igrači, a u ekipi imaju i sedam stranaca. Maudo Jarjué (Gambija) i Leo Väisänen (Finska) jedini su reprezentativci, a prosječna starost tima je 24 godine.

 


Najskuplji nogometaš Elfsborga je desni bek Johan Larsson koji vrijedi 1,5 miliona eura, a s klupe ih predvodi 43-godišnji Šveđanin Jimmy Thelin koji je na kormilu od januara 2018. godine.

 

Elfsborg najčešće igra u sistemu 4-3-3, s varijacijama 4-5-1 ili 4-2-3-1, a sudeći po nastupima u domaćem šampionatu u ovoj kalendarskoj godini, riječ je o ekipi koja igra tvrdo i ne postiže, ali i ne prima mnogo pogodaka.

 

Ipak, u 2. pretkolu Konferencijske lige bili su goropadni. U dvije utakmice slavili su uvjerljive pobjede 4:0 i 5:0 protiv slabašnog moldavskog Milsamija koji je u prvom pretkolu izbacio bh. viceprvaka Sarajevo.

 

Također, na osnovu rezultata ove godine, može se zaključiti da podjednako dobro igraju kod kuće i na strani, ali nema sumnje da će stručni štab Rođenih na čelu sa sjajnim Feđom Dudićem prikupiti dovoljno informacija o njima i analizirati ih do najsitnijih detalja, kako bi Rođeni što spremniji dočekali predstojeći dvomeč.

 

Nakon što su eliminisali favorizovani AEK, Velež s pravom vjeruje da može prekočiti i ovu prepreku u Evropi, ali za razliku od Grka koji su na početku ovosezonske kampanje, švedski sastav je već uveliko u takmičarskoj formi i za očekivati je da su u ovom momentu kompaktniji i uigraniji od tima iz Atine.

 


U dosadašnjoj historiji Elfsborg je odigrao četiri zvanične utakmice protiv bh. timova - po dvije protiv Čelika i Slobode.

 

Pomenute utakmice igrane su sedamdestih godina prošlog stoljeća u Intertoto kupu. Čelik je u sezoni 1975/76. u oba navrata bio bolji od Elfsborga 2:1 i 2:0, a s Tuzlacima su se sastali u sezoni 1978/79. Sloboda je na Tušnju slavila sa 3:2, dok je u revanšu švedski klub bio bolji 1:0.

 

S obzirom na trenutna ograničenja zbog pandemije koronavirusa na Borås Areni, na utakmici protiv Veleža bit će samo 3.000 gledalaca, a iz Elfsborga su već potvrdili da su karte za taj meč narednog četvrtka već rasprodane.

 

Podsjetimo, prva utakmica trećeg pretkola između Elfsbroga i Veleža igra se 5. augusta u Švedskoj, a revanš je 12. augusta na stadionu Grbavica.

 

Već u ponedjeljak zakazan je žrijeb za konačni play-off duel nakon kojeg će se znati rival protiv kojeg će igrati pobjednik dvomeča Veleža i Elfsborga. Pobjednik play-offa plasirat će se u grupnu fazu.

 

Istočna Bosna