10
Juni

Istraživanje: Visoki muškarci vole niske žene, ali uglavnom za kratkoročne veze

Visoki muškarci obično preferiraju sitne žene za kratkoročne veze, dok žene uvijek preferiraju više muškarce, pokazalo je novo istraživanje.

 

Zašto muškarci biraju niske žene nije stvar samo lične preferencije, već odluka zasnovana na biologiji i psihologiji, smatraju istraživači sa univerziteta na Кubi, Кanadi, Norveškoj i Sjedinjenim Državama.

 

Nalazi tima sugerišu da muškarci, u prosjeku, preferiraju žene sa visinom od oko 160 do 165 centimetara kada traže ležernije, kratkoročne veze.

 

Кlasični model zgodnog muškarca – visok, taman i zgodan – i dalje je izbor većine žena, navodi se u studiji koja je otkrila da niže žene vole muškarce koji su viši od njih i za kraće, i za duže veze.

 

Istraživači koji stoje iza studije regrutovali su ljude iz svoje opšte populacije. U istraživanju je učestvovalo 536 ljudi, od kojih su 333 bile žene. Velika većina njih, oko 93 odsto, opisala je sebe kao heteroseksualce.

 

U prosjeku, muškarci su bili visoki 178 cm, dok je prosječna visina žena bila 165 cm.

 

Učesnicama su pokazana dva lista papira na kojima je bilo pet različitih minimalističkih crteža muškaraca sa leđa, različitih visina, prenosi Daily Mail.

 

Muškarci su dobijali slične listove na kojima su prikazani crteži žena. Svaki crtež je označen mjerenjem visine.

 

Na pitanje o njihovoj idealnoj visini kod žena za ‘neposvećene’ kratkoročne veze, muškarci su obično birali žene niže od njih, u rasponu od oko 164 do 167 cm.

 

Ali muškarci su težili ka ženama koje su im bliže po visini za dugoročne veze kao što je brak, a istraživači u tome prepoznaju „asortativne preferencije parenja“.

 

„Asortativno parenje“ je stvaranje bračnih zajednica i familijarnih veza i odnosa sa partnerima sa sličnim finansijskim i obrazovnim zaleđem, ali i fizičkim sličnosima, kao što je visina.

 

To znači da je veća vjerovatnoća da će se visoki muškarci oženiti ili ostati u posvećenim vezama sa višim ženama.

 

Autori studije, objavljene u časopisu Frontiers in Psichology, rekli su:

 

„Naši rezultati dodatno potvrđuju pozitivnu vezu između sopstvene visine učesnika i sklonosti ka visini njihovih partnera, odnosno pozitivnih asortativnih preferencija za visinu. Međutim, izborne preferencije visine bile su kvalifikovane kontekstom veze… Viši muškarci su preferirali relativno niže žene za kratkoročne veze nego za dugoročne veze.“

 

Žene su, u međuvremenu, preferirale muškarce koji su u prosjeku viši od njih, bez obzira na prirodu njihove veze.

Istočna Bosna