06
Mart

Kosovo: Odavanje počasti u Memorijalnom kompleksu 'Adem Jashari'

Published in Svijet

Na Kosovu se i u srijedu obilježava 26. obljetnica Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) a tim povodom kosovska predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca odali su počast u Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari", u Prekazu.

 

U napadu srbijanske vojske u martu 1998. godine u Prekazu je ubijen osnivač OVK-a Adem Jashari i 56 članova njegove porodice. Srbijanske snage sigurnosti uz podršku tenkova i artiljerije likvidirale su ga u njegovoj kući u Prekazu, a među ubijenima bilo je 18 žena i 10 djece.

 

- Žrtva Jasharija i epopeja OVK ugrađeni su u temelje oslobođenja naše zemlje, koja predstavlja nadu za našu zemlju. Zauvijek smo zahvalni porodici Jashari, rekao je Kurti.

 

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je kako je Epopeja OVK vratila dignitet Kosovu a simbolizira slobodu koju danas građani te zemlje uživaju te dodala kako će porodica Jashari ostati vodič sadašnjim generacijama i onima koji će doći poslije.

 

- U cijeloj našoj historiji žrtva Jasharija i rat OVK najvažniji su događaji. Sve dok ima Albanaca, to će uvijek biti mjesto gdje se ne samo klanjamo, već nalazimo inspiraciju i patriotizam, rekao je Konjufca, prenose Reporeri.net.

 

Epopeja OVK" je manifestacija koja se tradicionalno održava 5., 6. i 7. marta , u znak sjećanja na komadantaAdema Jasharija i 56 članova njegove porodice koji su ubijeni u napadu srbijanskih specijalnih postrojbi.

 

Na Kosovu je utorak u svim školama organiziran sat historiji posvećen Epopeji OVK, a u popodnevima satima bit će organizirana komemorativna akademija za Epopeju OVK.

 

FENA

Istočna Bosna