26
Maj

Zulfo se vratio u rodno mjesto nakon 26 godina u SAD-u: Nema nigdje ljepše

Published in Istočna Bosna

Pedesetosmogodišnji Zulfo Mehmedović vratio se nedavno sa suprugom, nakon 26 godina provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama, u svoje rodno mjesto Sastavci u općini Milići.


Radio je kao profesionalni vozač teretnih vozila te je tako obišao skoro cijelu Ameriku. Ipak, sanjao je o povratku u zavičaj i domovinu, što je i učinio prije dva mjeseca.


- Konačno sam se vratio u svoje Sastavke. Vratio sam se iz ljubavi prema svojoj domovini i iz ljubavi prema komšijama koji su dali živote za ovu zemlju. Radeći kao vozač obišao sam cijelu Ameriku, ali nema nigdje ljepše kao u Bosni - kaže za Fenu Mehmedović.

 

Odlučio je da se na svom posjedu u Sastavcima bavi poljoprivredom, a kaže i da je veliki ljubitelj prirode.


- Sa suprugom sam posadio mnogo povrća i jedan veliki voćnjak. Nas dvoje smo stalni povratnici u našem selu, a drugi prijeratni stanovnici dolaze povremeno. Prije rata u selu je bilo 20 domaćinstava. Ličnim sredstvima sam izgradio svoju kuću i ovdje sam najsretniji – ističe Mehmedović.


Iako je proveo 26 godina u Americi, ipak je odlučio da se vrati u svoje rodno mjesto, gdje želi provesti ostatak života.


- Želja mi je bila da se vratim dok sam još u snazi za rad, a ne kad budem imao sedamdeset godina. Ja radim i dan danas i radit ću dok mogu. Uživam i volim prirodu, a povremenom idem i u lov sa prijateljima – kaže Mehmedović.

Istočna Bosna