07
April

Razvod roditelja različito utiče na dječake i djevojčice

Strogi roditelji mogli bi da prouzrokuju velike probleme kada je u pitanju mentalno zdravlje njihove djece, pokazuje studija. 

Razvod može uticati na dijete na različite načine, a to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, ali i pol.

Generalno, razvod utiče na djevojčice i dječake na sličan način, ali među njima ipak postoje neke razlike u doživljavanju te promjene. Naime, djevojčice razvod roditelja proživljavaju duže od dječaka.

Razvod može negativno uticati na obrazovanje

 

Istraživanja sprovedena na ovu temu pokazuju da dijete ženskog pola ima neke negativne simptome i do godinu dana nakon razvoda, a to su uglavnom depresija, ljutnja i psihički problemi. Međutim, ovi simptomi u većini slučajeva nestaju s vremenom.

U mnogim porodicama majke dobiju starateljstvo nad djecom nakon razvoda. Što se tiče djevojčica, istraživanja sugerišu da im razvijanje snažnog odnosa s majkama nakon razvoda pomaže da se brže oporave od stresa nego da su ostale s ocem. Dr Pol R. Amato, stručnjak za istraživanje razvoda, otkrio je da je odnos majke i kćerke prilično “otporan” na stresove razvoda.

Psiholog: Strogoća roditelja može nanijeti štetu mentalnom zdravlju djeteta

Međutim, s obzirom na to da više ne žive sa svojim očevima, važno je da majke pomognu kćerkama da održe kontakt i dobar odnos s ocem. Naravno, vrlo su važne i okolnosti koje su dovele do razvoda, kao i očev odnos s djetetom.

Drugo istraživanje pokazuje da razvod može negativno uticati na obrazovanje i kasniju karijeru kod djevojčica. Nažalost, oko 10 odsto djevojčica koje su doživjele razvod roditelja izjavilo je da imaju smanjenu želju da budu dobre i uspješne u školi. Međutim, u prosjeku, istraživanja pokazuju da će većina djevojčica ipak biti uspješna u školi i na poslu, posebno ako ima stalnu podršku barem jednog roditelja.

Je li teže odgojiti sina ili kćer, pitanje je s kojim se susreću mnogi roditelji

Uticaj razvoda na dječake nešto je drugačiji, tvrde psiholozi. Istraživanja pokazuju da razvod roditelja u ranom uzrastu povećava loša ponašanja kod dječaka, poput agresije ili sklonosti nasilnom ponašanju.

Takođe, dječaci čiji su se roditelji rastali imaju veći rizik da postanu skloni delinkventnom ponašanju u pubertetu ili adolescenciji. Ti efekti su još veći kada su brakovi prije razvoda bili obilježeni velikim sukobima roditelja.

Razvod takođe može uzrokovati značajnu promjenu u psihičkom razvoju dječaka. Istraživanja pokazuju da kada se roditelji razvedu, psihološko blagostanje i samopouzdanje dječaka mogu pasti, a dječaci predškolskog uzrasta mogu postati zavisniji, plačljiviji, agresivniji i prkosniji u prvoj godini nakon razvoda. Za većinu dječaka predškolskog uzrasta ti problemi se povlače nakon prve godine.

Oćuh ili maćeha – dodatni stres

 

Gubitak oca nakon razvoda može imati negativan uticaj na dječake. Stručnjaci objašnjavaju da većina djece gubi redovan kontakt s očevima nakon nekoliko godina. Neki istraživači su takođe otkrili da gubitak oca može dodatno zakomplikovati ili odložiti prilagođavanje i razvoj dječaka. Iz tog razloga stručnjaci sugerišu da je dječacima, posebno onima koji tek ulaze u adolescenciju, potrebna stalna uključenost oca kako bi im pomogao da se što lakše prilagode razvodu.

Kako igra kockama utiče na razvoj djeteta?

Mnogi razvedeni roditelji pitaju se da li će novi brak negativno uticati na razvoj njihove djece. U mnogim slučajevima uključivanje očuha ili maćehe ubrzo nakon razvoda donosi dodatni stres djeci, upozoravaju psiholozi.

Međutim, u slučaju dječaka, istraživanje je pokazalo da oni ponekad doživljavaju očuhe kao saveznike ili prijatelje i da mnogo bolje prihvataju njihovo uključivanje u zajednicu nego što je to slučaj kod djevojčica.

Istočna Bosna