06
Mart

U Albaniji otvorena glavna baza za ratne avione NATO-a

Published in Svijet

Ceremoniji otvaranja zračne bazi u mjestu Kučova, u okrugu Berat, su prisustvovali predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola, premijer Edi Rama, ministar odbrane Albanije Niko Peleshi i drugi ministri vladinog kabineta. Prisustni su bili i ministar odbrane Kosova Ejup Macedonci, ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto, predstavnici NATO-a i zemalja članica Alijanse.

 

Albanski predsjednik Bajram Begaj je istakao da je ova baza rezultat saradnje, solidarnosti, koordinacije između saveznika i pažnje koju Albanija posvećuje bezbjednosti i odbrani.

 

"Iz ove baze zajedno šaljemo snažnu poruku mira i dokazujemo da je NATO odlučan da štiti slobodu i sigurnost saveznika, garantujući kolektivnu odbranu“, rekao je Begaj.

 

Predsjednica parlamenta Lindita Nikola rekla je da je teško naći zemlju članicu Alijanse koja je samo nakon deceniju i po članstva u Alijansi postala dostojan partner, iskren i koji efikasno doprinosi zaštiti mira i sigurnosti.

 

Premijer Albanije Rama je rekao da je baza još jedan element sigurnosti za region Zapadnog Balkana koji je izložen "prijetnji i neoimperijalističkim ambicijama Ruske Federacije".

 

"Želim da izrazim posebnu zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos počev od naših saveznika u NATO-u, sa nadom i uvjerenjem da će ovu novu NATO taktičku zračnu bazu u godinama koje dolaze pratiti nova NATO pomorska baza u Porto Romanu (Drač), u vezi koje blisko sarađujemo sa NATO-om i vrlo smo uvjereni da ćemo uskoro moći uživati ​​u vijestima o uključivanju ovog projekta u planove Alijanse”, rekao je Rama.

 

Ministar odbrane Albanije Niko Peleshi je rekao da je baza jedna od najvećih investicija NATO-a u toj zemlji koja će služiti kao taktička i operativna zračna baza.

 

"Kučova će služiti kao glavna baza za naše ratno vazduhoplovstvo za koje pažnja i ulaganja neće prestati do stvaranja dostojanstvene flote u službi odbrane našeg naroda i naših saveznika. Helikopteri Black Hawk, obezbijeđeni uz podršku našeg partnera Američkih strateških specijalnih snaga kao i bespilotne letjelice Bayraktar u saradnji sa Republikom Turkiye, trenutno su u punoj pripravnosti za let iz ove baze. Njihov broj će se značajno povećati u bliskoj budućnosti“, rekao je Peleshi.

 

Turski vojni predstavnik u NATO-u, general Yuksel Kayhan, istakao je kako želi da vazdušna baza Kučova bude dobar znak za Albaniju i Alijansu.

 

"Turkiye i Albanija, kao dva NATO saveznika imaju blisku saradnju za sigurnost, mir i regionalnu stabilnost. Jačanje Turkiye kao važnog partnera u vojnom aspektu je od kritične važnosti za snagu i efikasnost Alijanse u regionu", rekao je Kayhan.

 

Komandant kombinovanog centra za zračne operacije NATO-a, general Juan Pablo Sanchez De Lara, rekao je da je Albanija u potpunosti integrisana u sistem protuzračne odbrane NATO-a.

 

"Otvaranje zračne baze Kučova dokazuje da je naš savez veoma angažovan u regionu. Siguran sam da će ova zračna baza biti u skladu sa standardima NATO-a i da će poboljšati interoperabilnost, otpornost i saradnju u okviru Alijanse", rekao je De Lara.

 

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu bila baza Kučova, koja je unapređena u prvu zračnu bazu NATO-a na Zapadnom Balkanu.

 

NATO je Albaniju, kao članicu saveza, izabrao za izgradnju svoje prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine, počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

 

Albanija je članica NATO-a od aprila 2009. godine, a u posljednjih više od 10 godina Alijansa i ta zemlja su pojačale svoje odbrambeno i sigurnosno partnerstvo.

 

Istočna Bosna