08
Februar

Fudbal više neće biti isti: Uvodi se plavi karton

Plavi karton će biti uveden u fudbal kao dio suđenja koji se odnosi na privremena isključenja iz igre, a ova revolucionarna promjena će sutra biti i zvanično objavljena.


Telegraph Sport otkriva da je Međunarodni odbor svih fudbalskih asocijacija (Ifab) potpisao uvođenje prvog novog kartona koji će se koristiti u fudbalu još od pojave žutih i crvenih kartona na Svjetskom prvenstvu 1970. godine.

 

Revolucionarni potez će objaviti Ifab kao dio protokola za privremena isključenja prema kojem će igrači biti udaljeni s terena na 10 minuta ako počine prekršaj kako bi spriječili razvoj kontranapada ili pokažu neslaganje prema službenoj osobi utakmice.

 

Fudbalski savez Velsa je tako planirao koristiti plavi karton tokom suđenja u grassroots takmičenjima ove sezone te su naveli da je ta boja odabrana umjesto narančaste kako bi se jasno razlikovao od žutog ili crvenog kartona.

 

Novi protokol koji će se sutra objaviti ograničit će novi karton na prekršaje koji sprječavaju obećavajući napad, potom prigovaranje te će potvrditi da igraču treba pokazati crveni karton ako dobije dva plava kartona tokom utakmice ili kombinaciju žutog i plavog.

 

Takmičenja najvišeg nivoa bit će isključena iz inicijalnog testiranja u profesionalnim utakmicama u slučaju da protokoli budu zahtijevali daljnje usavršavanje, ali elitna ispitivanja ipak bi mogla započeti već tokom ljeta.

 

To bi, za početak, moglo uključivati engleski FA Cup i FA Cup za žene.

Istočna Bosna