19
Maj

Helikopter koji je navodno prevozio iranskog predsjednika Raisija doživio incident pri slijetanju

Published in Svijet

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi oglasio se na svom Twitter (X) nalogu i napisao da spasilačke ekipe još uvijek nisu stigle do mjesta incidenta u planinama - gdje se desila nezgoda sa helikopterom u kojem je bio iranski predsjednik.

 

Također, on je istakao da je u pitanju prinudno slijetanje zbog teških vremenskih uslova, odnosno magle.

 

Na internetu su se pojavili navodni svjedoci koji su zaista vidjeli da je došlo do incidenta.

 

Informacije sa terena govore da je iranskbi predsjednik Eraham Raisi na sigurnom i da je prošao bez povreda kao i njegova posada.

 

"Neki od predsjednikovih pratilaca u ovom helikopteru uspjeli su komunicirati sa Centralnim štabom, što je izazvalo nadu da je incident mogao da se završi bez žrtava", dodaje se. Nejasno je kakav je tačan status Raisijevog helikoptera.

 

Helikopter je bio dio konvoja od tri helikoptera. Dva od tih helikoptera su prevozila ministre i zvaničnike koji su sigurno stigli na odredište, navodi Tasnim.

 

"Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imam za molitvu petkom u Tabrizu, i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian također su navodno bili u helikopteru s predsjednikom", objavio je Tasnim.

 

Ministar unutrašnjih poslova Irana rekao je da spasilačke ekipe još nisu stigle na mjesto nesreće.

 

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) grubo se prizemljio, objavila je u nedelju državna televizija dodajući da je na mjesto incidenta upućeno čak 16 spasilačkih timova.

 

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

 

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara sjeverozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uslovi - jaka kiša i vetar.

 

Podsjetimo, postoje informacije da helikopter navodno nije bio na radaru čak sat vremena.

Istočna Bosna