21
Maj

Memorijalni centar Potočari o Dodikovoj namjeri da položi cvijeće: Negatori genocida nisu dobrodošli

Published in BiH

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, kao i svi koji negiraju genocid, nije dobrodošao u Potočare, rekli su iz Memorijalnog centra Potočari za Radio Slobodna Evropa.


Dodik je danas rekao da će u četvrtak u Bratuncu položiti vijence srpskim žrtvama iz rata, te da su tražili i od Memorijalnog centra u Potočarima da "dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama", a još nisu "dobili zvaničan odgovor".

 

- Nije dobrodošao niti on (Dodik), niti bilo ko drugi ko negira genocid. Ne zanima nas niti njegovo mišljenje niti njegova osjećanja - rekli su iz Memorijalnog centra Potočari za RSE.


U četvrtak će Generalna skupština UN-a raspravljat će o Rezoluciji genocidu o Srebrenici. Za isti dan najavljena je sjednica Vlade RS-a u Srebrenici.
Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.


Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Last modified on utorak, 21 Maj 2024 20:49

Istočna Bosna