10
Maj

Avdo je u Srebrenici odlučio iskoristiti poslovnu priliku i ponuditi je drugima

Published in Istočna Bosna

Sve više mladih odlazi iz Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom i boljim životnim uslovima. Čak i kada odlaze samo u potrazi sa sezonskim poslovima, u građevinarstvu ili ugostiteljstvu, nadaju se da će naći i bolja rješenja.


Ipak, ima i onih koji odluče da u rodnom mjestu pokrenu vlastiti biznis, ili nastave porodičnu tradiciju, pa osim sebi, pruže poslovnu priliku i drugima.

 

Pansion “Misirlije” u Srebrenici bio je dugo godina prvi izbor većine onih koji bi u ovom gradu tražili smještaj i dobru hranu. Nakon trogodišnje pauze, Avdo Purković, sin čuvenog profesora nekadašnje srebreničke ugostiteljske škole, odlučuje da nastavi porodičnu tradiciju.

 

– Radimo s puno ljubavi i to donosi rezultate. I onda gosti dolaze, vide da dajemo nešto više od sebe i da vrijedi preći taj sav put. Kada sam krenuo da radim ovaj posao, pošto je moj otac bio profesor kuharstva, prvo mi je rekao: Ne možeš raditi ovaj posao ako ga sam ne znaš. Završio sam menadžment i marketing, ali sam morao da se vratim stepenicu unazad i morao sam da završim ugostiteljsku školu. Sve što se radi u kuhinji i što je vezano za ugostiteljstvo – morao sam da naučim – priča Avdo.

 

U pansionu radi šest osoba, a nekima od njih je ovo prvo radno iskustvo.

 

– Prvi put ovdje radim, zapravo, prvi put igdje. Prije mjesec sam počela, prijateljica mi je rekla da traže radnika, došla sam odmah dobila posao. Imamo domaće goste i strance, stranci više vole domaću kuhinju i hranu. Najčešće pravim ‘tavu’, koja je specijalitet kuće. Imamo stariju kuharicu pa smo naučile i to da pravimo, to nam ide najviše – ističe radnica u kuhinji Melisa Bektić.

 

– Danas je u malim sredinama, kao što je Srebrenica, teško pokrenuti biznis. Svaki vid takve inicijative, ljude koji odluče da pokrenu svoj vlastiti biznis, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu, Turistička organizacija Srebrenice podržava. Imamo nekoliko pozitivnih primjera i kao Turistička organizacija se trudimo da ih što bolje prezentujemo na sajmovima. Takođe, svi turisti koji dođu kod nas i traže hranu i smještaj – preporučimo te objekte“, govori direktor Turističke organizacije Općine srebrenica Slaviša Petrović.

 

U Srebrenici su mnogi pokušavali da se bave ugostiteljstvom, ali i drugim poslovima, najčešće neuspješno. Naš sagovornik Avdo Purković kaže da je recept – upornost, ali i dobra hrana i usluga zbog koje se gosti vraćaju:

 

– Nama dolaze strani gosti i želimo da ponudimo nešto što je lokalnog karaktera i želimo da koristimo namirnice i proizvode, sve što možemo da nađemo, što je lokalno proizvedeno.

 

Ako vas put nanese u Srebrenicu, nemojte zaobići pansion “Silver City”, odnosno nekadašnje “Misirlije”, tu vas čekaju Avdo i njegov tim, s ponudom za koju kažu da je nema nadaleko.

 

Izvor: Federalna.ba

Istočna Bosna