Dina

17
Maj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputio je danas otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju. U pismu se navodi:


- Uvaženi komesaru Varhelyi,


Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.


Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN-a.


Rezolucija je suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira, jer to je ono što treba našem regionu. Napisana je za žrtve genocida. Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinioce i one koji su odgovorni za genocid dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano.


Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića. Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju sa teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije. Od čega to Vučić, Dodik i Vi branite srpski narod? Od Rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje? U tekstu Rezolucije ste uspjeli vidjeti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst Rezolucije.


Vaši stavovi očigledno nisu stavovi evropskih nacija niti stav Komisije, zato vas pitam čije ste stavove iznijeli tokom vašeg obraćanja na ovu temu dok ste boravili u Beogradu? Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra odbrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici. Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regionu?


Tezu da će usvajanje Rezolucije destabilizirati region mogu kreirati samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i možda imaju slične namjere u budućnosti. Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu Rezoluciju, kao evropski komesar, kao Evropljanin, kao čovjek.


Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine su saopćili da je Ministarstvo također odlučilo da neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH, a koji su 6. marta ove godine potpisali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó.

 

17
Maj

Nakon niza izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa rezoluciji o genocidu u Srebrenici, oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

 

Suljagić je poručio da je sramna i zapaljiva retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa očekivanim proglašenjem 11. jula Generalnom skupštinom UN-a za Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu.

 

- Njegove izjave, prošarane ekstremističkim nacionalističkim i islamofobičnim prizvukom, odražavaju odbijanje da se prizna težina zločina počinjenih tokom rata u Bosni. Vučićev pristup ne samo da podriva napore da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici, već i održava opasan narativ koji umanjuje ulogu Srbije u sukobu. Štaviše, Vučić se ponaša po nalogu Rusije i Vladimira Putina, što dodatno komplikuje geopolitički pejzaž. Ovo usklađivanje sa stavom Rusije pokazuje zabrinjavajući savez. Pozivajući se na ruske perspektive, Vučićeva retorika služi za jačanje revizionističke historije, izbjegavajući odgovornost i podstičući dalje podjele i animozitet, poručio je direktor Memorijalnog centra.

 

Suljagić je dodao da osim toga suočavanje sa istinskim užasom Bosne i priznavanje svoje uloge u njoj izazvalo bi Vučiću ontološku bol i krizu.

 

- Dovodeći u pitanje njegov identitet i politički narativ. Priznavanje punog razmjera genocida u Srebrenici natjeralo bi se na duboko obračunavanje sa neugodnim istinama o historiji Srbije i njegovoj vlastitoj ulozi u njoj, ugrožavajući temelje njegove nacionalističke ideologije. Ova egzistencijalna borba dodatno pokreće njegovo otvoreno neprijateljstvo prema svim naporima da se komemorira žrtve i traži pravda, zaključio je on.

16
Maj

U Banjoj Luci je održan sastanak vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska (RS) na kojem je raspravljano o izlasku na predstojeće izbore.


Vladajuća koalicija će u ponedjeljak pokušati razgovarati i sa opozicijom na ovu temu, a koja je već najavila izlazak na izbore, iako SNSD insistira na tome da se oni odgode.

 

Lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić obratio se medijima nakon sastanka i kazao da će razgovori na ovu temu biti nastavljeni.

 

Rekao je da odluka o izlasku na izbore po važećem Izbornom zakonu BiH nije donesena te da je vladajuća koalicija u ovom bh. entitetu stava da se izbori trebaju odložiti.

 

"Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Republike Srpske, kao i predstavnike lokalnih partija, koje nisu na republičkom nivou i nemaju poslanike, ali imaju odbornike, i da u ponedjeljak imamo razgovore na tu temu", rekao je Stevandić.

 

Ukoliko dogovor sa strankama opozicije u RS-u ne bude postignut onda će uslijediti novi sastanak vladajuće koalicije na kojem će ponovo biti razmatran izlazak na izbore, najavili su.

 

Međutim, očigledno je da ovakav potez dolazi kao očajnički pokušaj vladajuće koalicije da spere odgovornost sa sebe pred svojim biračkim tijelom. Oni su naime tvrdili da neće prihvatiti Schmidtove izmjene Izbornog zakona BiH i da će izbore provesti po entitetskom izbornom zakonu, ali ga nisu uspjeli usvojiti. Vjerovatno su i bili svjesni da za to nemaju dovoljno vremena, ali je u javnosti trebalo pokazati "čvrstu ruku" u odnosu na visokog predstavnika, kojeg ne priznaju.

 

Nakon što su prethodnih dana, političari iz vladajuće koalicije u RS-u dali niz izjava o tome kako neće propustiti izbore, bez obzira na to što će biti provedeni po Schmidtovim pravilima, jedan dio javnosti ih je kritikovao, a drugi ismijavao.

 

Kako bi izbjegli sve te komentare, osmislili su poziv opoziciji da svi zajedno bojkotuju izbore, ali kako je logično da opozicija neće spašavati vlast, izvjesno je da neće ni odgovoriti na poziv vladajuće koalicije. To je jasno i onima koji su danas pozvali na jedinstvo.

 

16
Maj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nema “nikakve šanse” da spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gdje je na ruskom jeziku održao govor na temu “Revizija historijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda”, optužio “kolektivni Zapad” da usvajanjem te rezolucije želi da ukine bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku.

Ocijenio je da će narednih sedam dana biti “možda najteži” od kad obavlja funkciju premijera ili predsjednika Srbije.

“Od nedjelje uveče, ponedeljka biću u New Yorku gdje ću se boriti za istinu znajući da nemamo nikakvu šansu da pobijedimo”, rekao je Vučić.

Dodao je da je očekivao i vjerovao da će se prijedlog rezolucije povući.

“Ono što branimo i što im nećemo dati da uzmu jesu čast, Republika Srpska i Republika Srbija”, rekao je Vučić.

Rezolucija o Srebrenici će 23. maja biti na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Istočna Bosna