16
Maj

Vlast u RS-u želi odgovornost prebaciti na opoziciju: Traže im da svi zajedno ne izađu na izbore

Published in BiH

U Banjoj Luci je održan sastanak vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska (RS) na kojem je raspravljano o izlasku na predstojeće izbore.


Vladajuća koalicija će u ponedjeljak pokušati razgovarati i sa opozicijom na ovu temu, a koja je već najavila izlazak na izbore, iako SNSD insistira na tome da se oni odgode.

 

Lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić obratio se medijima nakon sastanka i kazao da će razgovori na ovu temu biti nastavljeni.

 

Rekao je da odluka o izlasku na izbore po važećem Izbornom zakonu BiH nije donesena te da je vladajuća koalicija u ovom bh. entitetu stava da se izbori trebaju odložiti.

 

"Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Republike Srpske, kao i predstavnike lokalnih partija, koje nisu na republičkom nivou i nemaju poslanike, ali imaju odbornike, i da u ponedjeljak imamo razgovore na tu temu", rekao je Stevandić.

 

Ukoliko dogovor sa strankama opozicije u RS-u ne bude postignut onda će uslijediti novi sastanak vladajuće koalicije na kojem će ponovo biti razmatran izlazak na izbore, najavili su.

 

Međutim, očigledno je da ovakav potez dolazi kao očajnički pokušaj vladajuće koalicije da spere odgovornost sa sebe pred svojim biračkim tijelom. Oni su naime tvrdili da neće prihvatiti Schmidtove izmjene Izbornog zakona BiH i da će izbore provesti po entitetskom izbornom zakonu, ali ga nisu uspjeli usvojiti. Vjerovatno su i bili svjesni da za to nemaju dovoljno vremena, ali je u javnosti trebalo pokazati "čvrstu ruku" u odnosu na visokog predstavnika, kojeg ne priznaju.

 

Nakon što su prethodnih dana, političari iz vladajuće koalicije u RS-u dali niz izjava o tome kako neće propustiti izbore, bez obzira na to što će biti provedeni po Schmidtovim pravilima, jedan dio javnosti ih je kritikovao, a drugi ismijavao.

 

Kako bi izbjegli sve te komentare, osmislili su poziv opoziciji da svi zajedno bojkotuju izbore, ali kako je logično da opozicija neće spašavati vlast, izvjesno je da neće ni odgovoriti na poziv vladajuće koalicije. To je jasno i onima koji su danas pozvali na jedinstvo.

 

Istočna Bosna