15
Maj

Prvi čovjek OSBiH Knežević salutirao pred spomenikom Ratku Mladiću, počast odao i zamjenik ministra Goganović

Published in BiH

- Danas sam povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnikom Gojkom Kneževićem, na poziv pripadnika Deminerskog bataljona pravoslavne vjeroispovjesti, prisustvovao aktivnosti obilaska crkve Sv. apostola Petra i Pavla u Kalinoviku.

 

download


Nakon obilaska crkve, položili smo vijence u spomen na stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te smo uzeli učešće i u vaskršnjem ručku koji su pripadnici deminerskog bataljona organizovali kako bi se zajedno još jednom prisjetili žrtve koju je za nas ljude Gospod podnio - objavio je to zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministra Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović.

 

Goganović i Knežević pred spomenikom Ratku Mladiću

 

 

Spomenik pred kojim je Knežević salutirao i Goganović zajedno s njim odao počast je zapravo spomenik Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu robiju zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici te za druge ratne zločine.

 

U svojoj objavi Goganović ne spominje Mladića. Međutim, spomenik je izgrađen u obliku kape zločinca Ratka Mladića, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.

 

Spomenik u obliku kape zločinca Mladića


Veličanje ratnih zločinaca i negiranje ratnih zločina krivično je djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i to nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo njegove izmjene.
Kako će se ovaj čin Goganovića, a naročito Kneževića koji je na čelu Oružanih snaga BiH tumačiti i da li če biti eventualnih sankcija, saznat će se već u narednim danima.


Goganović je na društvenim mrežama jučer podijelio objavu u kojoj je fotografija koja prikazuje sporni čin zamjenika ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba OSBiH i još nekoliko pripadnika OSBiH.

Last modified on srijeda, 15 Maj 2024 20:09

Istočna Bosna