Dina

05
Maj

Tužna vijest jutros je stigla iz Bratunca. Sinoć je, od posljedica moždanog udara, umro potpredsjednik Skupštine općine Bratunac Ćazim Jusupović.


Čuveni Bade, kako ga je narod poznavao, bio je jedan od lidera povratka u rodni Bratunac, posebno u Konjević Polje, te dugogodišnji odbornik u SO Bratunac.

 

Više informacija o danu dženaze Ćazima Jusupovića znat će se u narednim danima.

05
Maj

Rudnik uglja Kreka Tuzla oglasio se povodom nesreće koja se dogodila u petak 3. maja, pri kojoj je u otkopu pogona Mramor ostao zatvoren kopač Asim Šehanović.

 

Iz Kreke su poručili da je do zatvaranja otkopa došlo iznenadno.

 

"Do zatvaranja otkopa je došlo iznenadno bez bilo kakve naznake tokom obavljanja redovnih radnih zadataka Prvog kopača u otkopu. Odmah su obaviještena sva nadležna lica Rudnika, aktivirana Služba za spasavanje i članovi Čete za spasavanje koji su pristupili akciji spasavanja. U skladu sa Zakonom o rudarstvu obaviješteni su i svi nadležni organi", pojasnili su.

 

Akcija spasavanja koju predvodi Štab Službe spasavanja, a koja teče od samog momenta nesreće i dalje traje uz nadljudske napore, kako bi se što prije došlo do radnika zatvorenog u otkopu i ona će u kontinitetu bez prekida trajati do okončanja akcije.

 

"Plan akcije spašavanja i sve aktivnosti su usmjerene da se na siguran način uz maksimalne napore Čete za spasavanje što prije dođe do našeg komorata. Ovim putem obavještavamo da će Rudnik uglja 'Kreka' d.o.o. - Tuzla dostavljati informacije o bilo kakvim promjenama ili saznanjima vezanim za akciju spasavanja kako bi javnost bila blagovremeno obaviještena, te da u ovom jako teškom trenutku imate razumijevanja da konstantna oglašavanja nisu moguća obzirom da ista utiču na aktivnosti na spasavanju, kao i na porodicu našeg komorata", stoji u zaključku saopćenja.

 

05
Maj

Organizacija islamskih zemalja koja okuplja 57 država danas je u Gambiji usvojila deklaraciju u kojoj se daje podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saznaje Klix.ba.


Deklaracijom se izražava podrška rezoluciji o Srebrenici (tačka 23) i podržava teritorijalni integritet (tačka 102).

 

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.

 

"Konferencija je ponovila dugogodišnju podršku OIC-a jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i njenoj multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi", stoji u nacrtu deklaracije.

 

Usvajanje deklaracije predstavlja značajan korak prema usvajanju rezolucije u UN-u jer su Srbija i Rusija intenzivno lobirale među muslimanskim zemljama da ne daju podršku usvajanju rezolucije.

05
Maj

U povodu najave da će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda naći prijedlog rezolucije kojom bi se 11. juli na međunarodnoj razini obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici, Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) uputilo je saopćenje za javnost.


"Snažno podupiremo inicijativu i izražavamo punu potporu izaslanstvu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima na čelu s veleposlanikom Zlatkom Lagumdžijom. Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i europskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi obitelji žrtava vratile povjerenje u međunarodni sustav pravde.

 

Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira promatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju potporu predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz Republike Srpske. Sa žaljenjem konstatiramo da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjendikom RS-a Miloradom Dodikom razvidno istrošeni jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira. Svi narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju da budu sjedinjeni u bosanskohercegovačkome duhu i dobrim namjerama, predvođeni odgovornošću izabranih dužnosnicika koji znaju cijeniti mir i razvitak domovine.

 

Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine - žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima. Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za potporu svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti", stoji u saopćenju.

Istočna Bosna