28
April

Šta donosi 2. maj u Srebrenici; Tabaković: Nema drame, ali ima doza straha kod Bošnjaka, ne podržavaju svi Srbi Dodika

Published in Istočna Bosna

U Srebrenici bi se, barem prema najavama predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, u četvrtak, 2. maja, trebala održati sjednica Vlade RS-a.


To je, može se pretpostaviti, trebao biti nekakav odgovor Dodika na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je bilo predviđeno da se na glasanju nađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici.
U međuvremenu je glasanje odgođeno zbog dodatnih konsultacija. Zasad se ne zna da li će ovo odgađanje utjecati na Dodikovu odluku o održavanju sjednice Vlade RS-a u Srebrenici.

 

Dodik je najavio ranije kako će na dan glasanje o Rezoluciji biti u Srebrenici, gradu u kojem je počinjen genocid, dodavši da će u slučaju njenog usvajanja "doći do kraja Bosne i Hercegovine".


Iz kabineta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića danas je saopćeno kako su on i Dodik dogovorili da "Sabor srpskog naroda", Srbije i RS-a bude održan odmah po usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.


- Situacija u Srebrenici je normalna, mada ima doza straha i neizvjesnosti među Bošnjacima. Primjetno je da se pripremaju objekti za najavljenu sjednicu Vlade RS-a – kaže za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica.


Ističe kako se u razgovorima sa Srbima koji žive u Srebrenici mogu čuti sasvim drugačiji stavovi od onih koje plasiraju režimski mediji.


- Kada razgovaram sa Srbima, većina njih ne podržava Dodikovu politiku zatezanja odnosa, dizanja tenzija... Svjesni su, baš kao i mi Bošnjaci, da nama valja živjeti zajedno bez obzira na sve ono što se dešava – naglasio je Tabaković.

Istočna Bosna