Organizatori današnje promocije su Medžlis Islamske zajednice Bratunac i Bošnjačka zajednica kulture Preporod Bratunac, dok su kao promotori govorili Mehmed Pargan i Nijaz Mašić, moderator je bio Elvir ef. Hodžić.

 

Knjiga kroz svjedočenja preživjelih žrtava donosi autentičan prikaz progona Bošnjaka navedenih naselja, ali i prikaz herojskog otpora Bošnjaka ovih naselja nadmoćnom agresoru.

 

Knjiga donosi izjave više od trideset sagovornika, popis grobnica, koje su otkrivene u ovim naseljima, spisak ubijenih stanovnika ovih naselja njih 1.282, kao i dešavanja tokom procesa povratka u ova naselja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

 

 
 

U ovim naseljima prema popisu stanovništva iz 1991. godine živio je 5.271 Bošnjak, njih 1.282 (24,32 posto) ubijeno je tokom agresije, njih 1.331 (25,25 posto) prema popisu obavljenom u Bosni i Hercegovini 2013. godine vratilo se na svoja ognjišta, dok se 2.658 (50,42 posto) nije odlučilo ponovo vratiti na svoja ognjišta nakon progona.

 

 

 

Tokom agresije na ova naselja, ubijeno je 95 djece što čini 7,41 posto od ukupnog broja ubijenih stanovnika, ubijene su 102 žene (7,95 posto). Najstarija ubijena osoba je Suljagić Zahida, koja je imala 110 godina u momentu ubistva.

 

Najveći broj ubijenih stanovnika ovih naselja, njih 927 ili 72,30 posto, ubijeno je u genocidu nad Bošnjacima stanovnicima sigurne zone UN-a Srebrenica kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

 

- Naša je obaveza da ostavimo budućim generacijama zapise o onome što se dešavalo Bošnjacima u istočnoj Bosni tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci su u velikom broju bili stanovnici Užica, Valjeva, Šabca, Beograda i mnogih drugih gradova u Srbiji odakle su protjerani, a da o tome danas nema puno pisanih tragova što zloupotrebljavaju historijski revizionisti.

 

Rad na ovim knjigama je iscrpan, emotivan, težak koji uzima puno vremena, ali i puno emotivno troši čovjeka zajedno sa sagovornicima kojima sam neizmjerno zahvalan na spremnosti da budu dio ovog projekta.

 

Prva promocija ovog izdanja logično je danas ovdje u mjestu gdje su zločini počinjeni, gdje su se Bošnjaci koji su protjerani tokom agresije vratili da svjedoče naš život, našu borbu i ustrajnost da ne dozvolimo da zlo pobijedi dobro - rekao je autor knjige.

 

Promociju knjige svojim nastupom obogatila je grupa Rejjan koja je odabirom numera posjetiocima promocije dodatno pomogla u širenju svijesti o potrebi očuvanja sjećanja na sve one koju su ubijeni ili poginuli tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.