22
Januar

Nakon tri godine u Srebrenici se ponovo otvara pansion za smještaj gostiju

Published in Istočna Bosna

Pansion “Misirlije“, koji u lijepom sjećanju imaju mnogi strani i domaći poratni posjetioci Srebrenice, nakon što je tri godine bio zatvoren nastavlja rad u novom ruhu, pod novim imenom i sa starim gazdom.

 

Srebrenica je prije rata bila banjsko–turističko mjesto koje je bilježilo 90000 noćenja godišnje. Ratna devastacija i poratna privatizacija van funkcije su stavile sve hotele i motele u gradu. U godinama nakon rata otvoreni su jedan motel i jedan pansion te jedan hostel u koji svraćaju uglavnom mlađi posjetioci Srebrenice.

 

Započeta obnova banjskih smještajnih i drugih kapaciteta je zaustavljena prije petnaestak godina, a hotel Aura koji je u centru grada nakon rata izgradila Fabrika duvana Sarajevo nikad nije proradio. U posljednih nekoliko godina sa radom su prestali motel „Alić“ i pansion „Misirlije“ tako da se u gradu moglo prenoćiti jedino u privatnom smještaju, u kućama uvijek gostoljubivih Srebrenčana.

 

Pansion Misirlije je otvorio Abdulah Purković-Dulo, čuveni gastronom i profesor kulinarstva, nakon što se sa porodicom u rodnu Srebrenicu vratio po završetku rata. Najčešći gosti ovdje su bili stranci jer je, pored dobrog smještaja i usluge, Dulo pripremao jela tradicionalne bosanske kuhinje od namirnica iz ovog kraja, uzgojenih na organski način. Poslije Duline smrti posao je nastavio njegov sin Avdo, ali sa početkom korone gosti su prestali dolaziti i pansion je morao biti zatvoren.

 

Nakon tri godine i kompletne adaptacije od krova do temelja pansion je u jeku priprema za nastavak rada, kazuje nam vlasnik Avdo Purković.

 

“Renovirali smo sve što je bilo potrebno, okrečili, osvježili, uradili dosta sitnih popravki, zamijenili inventar novim namještajem u salama i sobama sa novim ležajima i posteljinom. Još nešto nove opreme nam pristiže koliko danas i u završnoj smo fazi radova. Od početka februara nam slijedi proces ponovne registracije i pribavljanje svih potrebnih dozvola za rad i ako sve bude teklo po planu najdalje od prvog marta bismo mogli primiti prve goste”, kaže Avdo.

 

Pansion Misirlje će pored nove opreme i ostalih detalja promijeniti i ime.

 

“Namjera mi je da startujemo pod novim imenom, umjesto Misirlije pansion će ubuduće nositi ime Silver City. Sve je novo samo je vlasnik stari”, kazuje kroz smijeh Avdo koji je i sam mlad čovjek.

 

On je završio studij menadžmenta i marketinga malih i srednjih preduzeća, govori engleski jezik, a ugostiteljski posao je naučio uz rahmetli oca koji je bio nadaleko poznati majstor kuhinje.

 

“Uskoro ćemo aktivirati web i Facebook stranicu na kojoj će zainteresovani imati sve potrebne informacije, mogućnost rezervacije i ostalo. Namjeravam raditi u skladu sa mogućnostima, jer se ne mogu osloniti ni na koga i sve što sam do sada uradio i uložio isključivo su moja vlastita sredstva”, kaže Avdo.

 

Kako objekat nije bio tri godine u funkciji kaže da ima namjeru za početak angažovati dva radnika, ali taj broj će se povećavati napredovanjem posla i dolaskom turističke sezone i posjeta Srebrenici.

 

Situacija za život u Srebrenici posljednjih godina je sve lošija, otišlo je i svakim danom odlazi mnogo, posebno mladih ljudi. Zatvaraju se male zanatske i uslužne, ali i velike firme, fabrike sa više radnika, tako da Srebrenica već godinama nema ni jednog kioska, ni jedne mesare, pekare, slastičarne, prodavnice obuće, odjeće i mnogo čega drugog…

 

Uprkos svemu Avdo je optimista.

 

“Nadam se da će se gosti polako početi vraćati, a i mi ćemo prema tome obogaćivati našu ponudu i usluge i prema tim potrebama povećavati broj zaposlenih”, kaže za kraj Avdo Purković.

 

Pansion Silver City, kako će se ubuduće zvati, u ponudi ima smještaj za 40 gostiju u dvadeset soba sa nekoliko apartmana. Ima veliku restoransku salu za ručavanje i organizaciju različitih manifestacija kao i malu salu u kojoj su ranijih godina održavani mnogi, različiti seminari, radionice itd. u organizaciji stranih i domaćih nevladinih i drugih organizacija. Gostima je na usluzi i mala bašta ispred pansiona. Sam pansion je na kraju grada, idući ulicom prema jezeru Perućac i graničnom prelazu u Skelanima ili sa jedne strane na izlazu a sa druge na ulazu u Srebrenicu.

Istočna Bosna