23
April

NJEMAČKI MEDIJI TVRDE: ZBOG PUTINOVOG POZIVA I SAUDIJSKOG PRINCA RASPALA SE SUPERLIGA

Prema pisanju njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, ruski predsjednik Vladimir Putin kumovao je raspadu Superlige nakon što je nazvao vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča i zatražio od njega da Plavci napuste takmičenje što je pokrenulo lančanu reakciju klubova.

Navodno je Putin umiješao prste jer je ruski Gazprom glavni sponzor Lige prvaka, kao i ruskog prvaka Zenita, imajući u vidu da je Saint Petersburg jedan od domaćina predstojećeg Evropskog prvenstva, ali i finala Lige prvaka naredne godine.

 

Kako se navodi, zbog toga je interes Rusije bio da bude u centru nogometnih zbivanja, a osnivanje Superlige bi poremetilo njihove planove.

Istovemeno, Süddeutsche Zeitung tvrdi da je jedan od ključnih ljudi i režisera Superlige bio i saudijski princ Mohammed bin Salman, zbog čega je vlasnik Manchester Cityja Mansour bin Zayed reagovao, ne želeći da bude dio projekta Saudijaca, koji nisu u najboljim odnosima s njegovom zemljom Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Navodno ni vlasnici PSG-a iz Katara, nisu htjeli u tu priču zbog zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom, a ulazak Saudijaca u Superligu inicirao je predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

Dogovor je bio da njegova građevinska kompanija gradi zabavni centar u Saudijskoj Arabiji vrijedan 6,5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor za Real uz honorar 150 miliona eura.

Na kraju je formiranje Superliga palo u vodu, ali priča koju je objavio Süddeutsche Zeitung privukla je pažnju i još jednom potvrdila da je miješanje politike u sport itekako prisutno.

Istočna Bosna