Pravdu na ukupno 51 meču dijelit će 18 arbitara, a među njima se našao i slovenski sudija Slavko Vinčić koji je našoj javnosti poznat po skandalu Bijeljini.

 

Vinčić se zatekao u vikendici u vlasništvu Milisava Tomića prilikom operativne akcije "Kristal". Prilikom pretresa vikendice, osoba i vozila tada pronađeno deset pištolja, 14 paketića kokaina, devet tableta medicinske droge xallol, tri pancira, više mobilnih telefona i laptopa, te novac u iznosu od oko 20.000 KM u raznim valutama, a uhapšeno je 16 osoba, dok je jedan broj njih doveden u službene prostorije policije.

 

Tada je srbijanska starleta Tijana Maksimović, poznatija kao Tijana Ajfon, s još četiri osobe optužena da je poničila krivična djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom međunarodno vrbovanje radi prostitucije, što je Ajfon kasnije i priznala.

 

Osim Vinčiću UEFA je ukazala i povjerenje rumunskom sudiji Ovidiu Alinu Hateganu, koji će mnogima ostati u sjećanju kao arbitar koji je dijelio pravdu na meču Lige prvaka između PSG-a i Bašakšehira, a kojem je četvrti sudija rasistički vrijeđao pomoćnog trenera turskog kluba.

 

Na Euru će pravdu dijeliti i jedan Argentinac, što je dogovor koji su postigli UEFA i CONMEBOL, a radi se o Fernandu Rapallini kojem će asistirati njegovi zemljaci.

 

Osim pomenutog trija mečeve EP-a će suditi: Felix Brych (Njemačka), Cuneyt Cakir (Turska), Carlos Del Cerro Grande (Španija), Andreas Ekberg (Švedska), Orel Grinfeeld (Izrael), Sergei Karasev (Rusija), Istvan Kovacs (Rumunija), Bjorn Kuipers (Nizozemska), Danny Makkelie (Nizozemska), Antonio Miguel Mateu Lahoz (Španija), Michael Oliver (Engleska), Daniele Orsato (Italija), Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugal), Daniel Siebert (Njemačka), Anthony Taylor (Engleska) i Clement Turpin (Francuska).