Tuka će na stazu u noći s petka na subotu (2:58 sati po našem vremenu), kada je na rasporedu kvalifikaciona utrka za polufinale.

 

Bh. atletičar nastupit će u grupi 2. Iz svake od šest grupa trojica prvoplasiranih idu u polufinale, a njima će se pridružiti još šest atletičara s najboljim rezultatima.

 

Tuka je treći atletičar svijeta u disciplini na 800 metara i najbolje je rangiran u svojoj grupi. Njegov najbolji ovosezonski rezultat je 1:44.76, a rezultat karijere mu je 1:42.41. Tuka će trčati u stazi broj 3.

 

U stazi jedan nastupit će Pablo Valladares - Sanchez (Španija). Najbolji ovosezonski rezultat, ali i lični rekord istrčao je za 1:45.19.

 

Francuz Gabriel Tual s ličnim rekordom i najboljim rezultatom sezone 1:44.44 smješten je u stazu dva, a u stazi četiri je Marco Arop iz Kanade. Njegov lični, a ujedno i rekord sezone je 1:43.26. Riječ je o šestom atletičaru svijeta.

 

Francky Mbotto iz Srednjoafričke Republike je u stazi pet. Ovaj srednjoprugaš je ove sezone najbrže trčao 1:51.42.

 

Oliver Dustin iz Velike Britanije trčat će u stazi broj šest. Najbolji ovosezonski rezultat je 1:43.82.

 

Andreas Kramer i Švedske je u sedmoj stazi s najboljim ovosezonskim rezultatom 1:45,95. Na svjetskoj rang-listi zauzima 20. mjesto i najbolje je rangiran u grupi 2 nakon Tuke i Aropa.

 

U stazi broj osam trčat će Alex Bedoes, atletičar s Cookovih otoka. Najbolje ovosezonsko vrijeme mu je 1:47.85.

 

 

Takmičari koji izbore narednu rundu ponovo će na stazu 1. augusta, kada su na rasporedu polufinalne utrke.