09
April

Memorijalni centar Srebrenica: Sve naše resurse posvetićemo zagovaranju usvajanja rezolucije u UN-u

Published in BiH

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine podržali su najavu razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

 

U ime porodica žrtava genocida izrazili su zahvalnost nosiocima prijedloga Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj.

 

"Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina su odnosom prema Holokaustu, genocidu nad Tutsima u Ruandi i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pokazali da pojedinci i zajednice mogu izvući lekcije iz zločina i tragičnih događaja iz prošlosti, te da u ovim zemljama postoje ljudi koji su spremni raditi na tome da svijet prepozna važnost borbe za istinu i pravdu", poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

 

Memorijalni centar je pozvao sve državljane Bosne i Hercegovine, nosioce odgovornih pozicija u institucijama u zemlji i svijetu, sve prijatelje Bosne i Hercegovine, političke i vjerske lidere, pravne autoritete, aktiviste, organizacije civilnog društva i memorijale da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se u narednih mjesec dana osigurala potpuna podrška Rezoluciji i njeno usvajanje.

 

"Za usvajanje Rezolucije potrebno je osigurati 2/3 glasova od 193 države članice Ujedinjenih nacija. To znači da nam je potrebna podrška najmanje 129 država članica. U trenutnim podjelama svijeta to nije nimalo jednostavan zadatak, ali vjerujemo da će međunarodna zajednica pronaći snage da još jednom podrži pravdu i činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, da će pozvati na usvajanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te da će ova dva elementa postati temelj obnove procesa suočavanja sa prošlošću, izgradnje nove nade za dijalog i mir generacija koje dolaze, ali i prilika da se konačno okonča dnevna politiziranje, negiranje genocida i narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida", napominju iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Upozoravaju da je Rezolucija važna zbog budućnosti, te prilika za finalnu potvrdu odnosa civilizacije prema genocidu u Srebrenici.

"U vremenu nestabilnosti i stalnih prijetnji po mir, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rezultati glasanja u Generalnoj skupštini neće samo odrediti odnos međunarodne zajednice prema prošlosti i genocidu u Srebrenici, već će biti putokaz i za to na koga naša zemlja može računati kao partnera i saveznika u vremenima nesigurnosti i prijetnji. To će biti naši saveznici na koje ćemo moći računati u danima i godinama pred nama", zaključili su.

Memorijalni centar će uspostaviti poseban tim i fokusirati se na intenzivnu komunikaciju sa međunarodnim i domaćim partnerima, te će svi resursi institucije biti posvećeni zagovaranju uspješnog usvajanja Rezolucije od današnjeg dana do trenutka kada ovaj prijedlog dođe na dnevni red Generalne skupštine.

Istočna Bosna