27
Maj

Suljagić nakon saslušanja u SIPA-i: Namjera je kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu

Published in Istočna Bosna

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić oglasio se nakon davanja izjave u SIPA-i zbog sumnje da je počinio krivično djelo širenje govora mržnje.

 

- Duboko sam zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim sam se jutros suočio od strane bosanske državne policije. Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u Bosni.

 

Jasno je da Tužilaštvo pokušava da ušutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine.

 

Sama suština pravde se narušava ovim djelovanjem i imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u Bosni. Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote iskrivljuje ili manipulira radi političke dobiti.

 

Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos takvim nepravednim izazovima - poručio je Suljagić.

Istočna Bosna