01
Juni

Vjerovali ili ne: Borussija će zaraditi više novca ako izgubi finale Lige prvaka

ečerašnje finale Lige prvaka nam se bliži, a engleski mediji izvukli su zanimljiv podatak o tome da će Borussia Dortmund zaraditi veću svotu novca ukoliko izgubi od Reala, nego u slučaju pobjede.

 

Real Madrid i Borussia Dortmund sastaju se večeras u finalu Lige prvaka na Wembleyu, a Madriđani važe za velikog favorita u borbi za 15. titulu prvaka Evrope. No, Dortmund također ima svoju računicu i učinit će sve da osvoji trofej.

 

Uoči početka utakmice engleski mediji izračunali su koliko će klubovi zaraditi u slučaju osvajanja Lige prvaka, a tu je jedan zanimljiv detalj koji privlači pažnju.

 

Osvajaču Lige prvaka pripast će 19,8 miliona eura za čitavu sezonu, dok će poraženi inkasirati 14,85 miliona eura. No, najzanimljivije od svega je da će Dortmund zaraditi još više ukoliko izgubi u ovoj utakmici.

 

Naime, ukoliko Real Madrid osvoji Ligu prvaka, aktivirat će se bonus od sedam miliona eura tokom kupovine Judea Bellinghama. Real je Dortmundu platio oko 120 miliona eura za engleskog fudbala, ali je uvrštena klauzula da Dortmund zaradi još sedam miliona eura kada Bellingham osvoji Ligu prvaka s Realom.

 

Naravno, tu se ne računaju prihodi oko TV prava, zarada na osnovu koeficijenata, prodaje ulaznica te dodatni milioni koje UEFA isplati nacionalnim savezima. To čini oko 45 posto ukupnih dobitaka koje UEFA dijeli klubovima.

 

Igra sudbine spojila je baš Real i Borussiju u finalu prve sezone otkako je Bellingham napravio transfer između ova dva kluba. Tako bi njemačka ekipa zaradila veću svotu novca u slučaju poraza večeras, nego da osvoji Ligu prvaka.

 

Ipak, sasvim je sigurno da bi osvajanje Lige prvaka bilo ostvarenje sna za Dortmund i da će igrači njemačkog kluba učiniti sve da do trofeja i dođu, što je i logično.

Istočna Bosna