26
Decembar

KO ĆE U BANJOJ LUCI IZVUĆI DEBLJI KRAJ: VIŠE PROTESTANATA NA SKUPU KOJI SU PODRŽALI DODIK I CVIJANOVIĆ

Published in BiH

U Banjoj Luci počela su dva velika protesta: jedan koji organizira opozicija kako bi se usprotivila politici Milorada Dodika, dok je druga u znak podrške aktuelnoj vlasti ovog entiteta. Kako javlja naš novinar Emerin Ahmetašević, puno je više građana je na skupu koji su podržali Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

 

Demonstranti mašu zastavama manjeg bh. entiteta i Republike Srbije.

Povod za sve je nedavna posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj se raspravljao o Programu reformi BiH i putu ka NATO-u.

Sjednica se pretvorila u opći haos nakon što su opozicioni poslanici tvrdili da su, umjesto Programa, na uvid dobili prevedenu verziju, koju smatraju falsifikatom. Potom su galamom i lupanjem ometali izlaganje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a sve je kulminiralo kad je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač udario u glavu poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

 

Upravo je Stanivuković, zajedno s Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem, organizirao proteste opozicije, koja zahtijeva smjenu ministra Lukača, ali i originalni dokument Programa reformi BiH.

Kao odgovor, Udruženje “Čast otadžbine” iz Beograda organizira svojevrsni kontramiting pod nazivom “Za Republiku Srpsku”, što su podržali Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović.

 

Istočna Bosna