27
Decembar

ŠAKOM U GLAVU ILI GLAVOM U ŠAKU – SVEJEDNO JE

Published in BiH

Je li Draško Stanivuković dobio šamar od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača ili je pak Lukačeva glava završila na Stanivukovićevoj šaci odlučit će sud. Vidimo se na sudu – ispalio je samouvjereno jučer ministar Lukač. Kakva god odluka bila u praksi će biti kako Dodik kaže.


 

Piše: Alem Karamešić

Ako ćemo zaključivati prema ranijim presudama sudova iz manjeg bh entiteta, odluka će biti onakva kakva odgovara Miloradu Dodiku a to je u ovom slučaju da je ministar nevin. A da Dodik upravlja pravosuđem poznato je od ranije kroz nekoliko krupnijih predmeta. Ako se desi da odluka nije po ukusu Dodika, onda nije problem da se ona ne provede.

 

Svima je poznat slučaj gradnje crkve na privatnom posjedu Fate Orlović. 2012. Vrhovni sud RS-a ukida drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini pa su se svi ponadali da je deblokiran proces uklanjanja, po mnogima, vjerskog inat-objekta koji godinama predstavlja simbol obespravljenosti Bošnjaka u RS-u. Međutim 7 godina poslije, crkva je i dalje u Fatinom dvorištu. Možda stvar pokrene presuda Suda za ljudska prava…

2016. Okružni sud u Banjoj Luci presudio je da djeci bošnjačke nacionalnosti u entitetu RS nisu uskraćena prava jer ne mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku, odbacivši tako tužbu roditelja osnovnoškolaca iz mjesta Vrbanjci kod Kotor-Varoši. Nedavno Vrhovni sud RS-a donosi presudu u kojoj ipak uvažava tužbu zahtjeve učenika i roditelja ali ako bude kao i slučaju Fate Orlović načekat će se bosanski jezik u školama RS-a.

Ustavni sud BiH nedavno je drugi put osporio obilježavanje Dana RS-a 9. januara jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate u RS-u. Ipak, vlasti RS-a to ne zanima već najavljuju nastavak obilježavanja nelegalnog praznika, a na čelu kolone je Milorad Dodik.

Možda i najilustrativniji primjer Dodikovog gospodarenja pravosuđem je slučaj Dragičević. Čovjek koji je tražio pravdu za sina Davida morao je pobjeći iz RS-a jer ga vlasti proganjaju zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira. Davor tvrdi da je u slučaj ubistva njegovog sina upetljan sam vrh policijskih i vladajućih struktura.

I zašto bi nakon svega Stanivuković bio neko ko je primio šamar?! Ako jeste, bit će da se ministar zaista uplašio za svoju sigurnost i bio prinuđen na samoodbranu. Ako nije, onda je ipak glava udarila šaku. Svejedno je – Lukač može mirno da spava.

Istočna Bosna