12
Septembar

Salkić: Schmidtovo odustajanje od posjete je poruka Dodiku da može nastaviti sa separatizmom

Published in BiH
Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, rekao je da je odustajanje visokog predsavnika Christiana Schmidta da posjeti Banju Luku direktna poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve intervencije.
 
"Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije", naveo je Salkić.
Dodao je da je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku, da najavi dolazak u jedan grad, a onda da odustane pod pritiskom lokalne vlasti od posjete.
 
"Direktno je ovo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima. Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake", stava je Salkić.
 
 
Dalje navodi kako smatra da će ovaj postupak predstavljati veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama.
 
"Ja pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i bezbjednost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista. Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u 'sigurnim zonama' UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba", kaže Salkić.
 
Trenutak i situacija su, naglašava, veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga.
 
"Jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću, drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije Bosne i Hercegovine", poručuje Salkić.

Istočna Bosna