11
Septembar

Predstavnici oko 30.000 zaposlenih u RS-u najavili velike proteste u Banjoj Luci

Published in BiH

Oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru, među kojima je i policija, protestovat će 29. septembra u Banjoj Luci zbog nezadovoljstva radom Vlade Republike Srpske.

 

Ovo je danas odlučeno na Saboru predstavika pet sindikata iz javnog sektora, a odluku je saopštio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a.

 

Ovi sindikalci smatraju da ih je poslodavac, odnosno Vlada Republike Srpske - izigrala.

 

Tvrde da sporazum potpisan sa entitetskom vladom polovinom prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno da nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.

 

To su zaposleni u javnoj upravi, policija, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu, prenosi Srpskainfo.

 

Predstavnici pet granskih sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom RS-a, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset posto, a za dodatnih 100 maraka od avgusta iste godine.

 

Plate svih zaposlenih koje su bile manje od entitetskog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet posto od početka 2023. godine.

 

Julska prosječna plata u javnoj upravi, policiji, te u djelatnosti zdravstvene zaštite je iznosile 1.581 KM. Njihove prosječne plate su oko 300 KM veće od ukupno prosječnih plata u RS-u.

 

Marić je rekao da će protestno okupljanje biti u Parku “Mladen Stojanović”, 29. septembra, u podne.

 

Nakon toga će okupljeni odšetati do zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS-a gdje će predati zahtjeve, a protest će biti okončan na Trgu Krajine.

 

Marić je ocijenio spinovanjem kuluarske priče da su “predstavnici sindikata dobili instrukcije iz stranih ambasada”

Last modified on ponedjeljak, 11 Septembar 2023 18:00

Istočna Bosna