17
Februar

NASTAVLJA S UVREDAMA: DODIK KAŽE DA U SREBRENICI NIJE UBIJENO VIŠE OD 4.000 BOŠNJAKA, GENOCID NAZIVA ZLOČINOM

Published in BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik, koji se nalazi pod američkim sankcijama, nastavlja po starom.

 

Ponovio je da mu smeta Zakon o negiranju genocida, jer „taj zakon nije mogao da nametne visoki predstavnik i zato što predstavlja izvor za spekulacije“.

 

U razgovoru za ATV, koja je također pod sankcijama SAD, relativizirao je genocid u Srebrenici tvrdeći da je broj ubijenih Bošnjaka 4.000!

 

Za genocid koji je presudio Sud u Hagu kazao je da je zločin!

 

Nastavio je i s provokacijama nazivajući Bošnjake muslimanima, svodeći tako jedan narod na vjersku grupu.

 

  • Sva priča medijska, politička, psihološka ide za tim da se spriječi da se kaže da u Srebrenici nije bio genocid. Jedni kažu da jeste, drugi da nije. Mi kažemo da je tamo poginulo 3.000 Srba i da nije poginulo više od 3.000 do 4.000 muslimana. A oni kažu da je 8.000. Haški sud u tri presude nikada nije potvrdio 8.000 – rekao je Dodik.

On je ocijenio da sva ta priča ide za tim da se kaže da su Srbi “genocidan narod”, a RS “genocidna tvorevina”, da bi se onda jednog dana napravila atmosfera u kojoj će se reći – kako može da ostane Republika Srpska, ako je to “genocidna tvorevina”.

 

Podsjetio je da je zato predložen zakon zbog kojeg će srpski parlamentarci ići u Parlament BiH i tražiti da se stavi kao prva tačka dnevnog reda, a u kojem se predviđa kazna od četiri do pet godina zatvora za svakog ko za kolektivitet ili narod ili RS ili FBiH ili BiH kaže da su genocidni, genocidna tvorevina.

 

  • Evropljani će reći da je taj zločin (u Srebrenici) individualan i nije kolektivan, ali mi imamo kolektivne posljedice. Mi živimo kolektivne posljedice. Sve ovo vrijeme 20 godina Zapad je veoma rigidan prema nama i oduzima nam prava koja imamo međunarodnim sporazumom, ruši međunarodni sporazum – rekao je Dodik.

Ne želi Dodik da prizna da niko cijeli srpski narod ne okrivljuje za genocid i strašne zločine već pojedince iz tog naroda.

 

U isto vrijeme, niko od zvaničnika iz manjeg bh. entiteta ne želi se javno ograditi od onih koji su počinili genocid i priznati njihova zlodjela.

Istočna Bosna