19
Maj

Miličević pisao Stevandiću: Da li vas je makar malo sramota

Published in BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem ga je obavijestio da SDS neće uzeti učešće u sastanka koji je zakazan za sutra, na temu – konsultacije o Izbornom zakonu Republike Srpske i dogovor o nastupu na ovogodišnjim izborima.

 

On je detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak:

 

''Prvi razlog je to što vladajuća većina nikada nije ispoštovala zaključke Narodne skupštine koje smo često i zajedno donosili, a koji se odnose na zaštitu interesa Republike Srpske u institucijama BiH. Nikada niste prihvatili naš zahtjev da raspravljamo o Informaciji o kršenju zaključaka Narodne skupštine koji su od suštinske važnosti za vitalne nacionalne interese Republike Srpske i srpskog naroda. Sve što smo zajedno dogovarali u Banjaluci, prekršili ste u Sarajevu. Tim ste uništili povjerenje u institucije, ali i smisao bilo kakvih razgovora na relaciji vlast – opozicija.

 

Drugo, vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucije BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit. Podsjećam vas i da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila 10.maja da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija. Dakle, vi ste odluku već donijeli i po ko zna koji put odustali od onog što ste usvojili u Skupštini, a sazivanje sastanka vam je samo traženje alibija. Mi vam ne trebamo da javnosti saopštite da idete na izbore koje je raspisao CIK. Sami ste odlučili, sami i saopštite'', napisao je Miličević.

 

Zbog svega, navodi on, SDS ima opravdane sumnje u iskrenost namjere vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da do kraja sprovede proceduru usvajanja Izbornog zakona Republike Srpske.

 

Ukoliko zakon bude usvojen, Miličević je navao uslove i zatražio održavanje izbora za sve nivoe vlasti u Republici Srpskoj:

 

''Kao državotvorna stranka koje je, zajedno sa srpskim narodom, politički tvorac institucija Republike Srpske, ali i kao legalisti, uvijek smo i uvijek ćemo, za razliku od aktuelne vlasti, stajati iza svih zakona i odluka koje donese Narodna skupština a koje su u interesu zaštite Republike Srpske. To važi i za Izborni zakon Republike Srpske ukoliko od njega ne odustanete i on stupi na snagu. Nema potrebe da razgovaramo o zakonu čiji ste tekst kreirali bez opozicije i već usvojili, nego očekujemo da postupite po njemu kada on bude objavljen u ''Službenom glasniku Republike Srpske'' i da Republička izborna komisija tada raspiše izbore. Zajedno sa tim izborima tražimo i sljedeće:

 

1. Zbog politički i ekonomski teške situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska da zajedno sa lokalnim izborima budu održani i izbori za predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

 

2. Kako bi izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, tražimo da omogućite jednak tretman vlasti i opozicije na Javnom radio-televizijskom servisu RTRS.''

 

Na kraju pisma, predsjednik SDS-a se osvrnuo na Stevandićevu izjavu kako je ''nedolazak na sastanak dokaz saradnje sa strancima'':

 

''Da li vas je makar malo sramota da to kažete SDS-u koji se našao na do sada najjačem udaru stranaca i vaših ''patriotskih stranaka'' iz vlasti zbog kojih ste SDS-u ukinuli račun da biste nas spriječiti da učestvujemo na izborima , što vam neće uspeti!?''

 

Istočna Bosna