04
Februar

Košarkašice BiH se nakon 22 godine plasirale na Evropsko prvenstvo

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se nakon 22 godine plasirala na Evropsko prvenstvo!

 

 

Ključna je bila današnja pobjeda u Orenburgu protiv direktnog rivala Švicarske rezultatom 67:62.
Od početka utakmice vidjelo se da BiH danas neće imati lagan zadatak kao što je to bilo u prvom duelu ove dvije selekcije. To je bilo i očekivano jer selektor Goran Lojo nije mogao računati na najbolje košarkašice – Maricu Gajić, Jonquel Jones i Tamaru Kapor.

 

Švicarska je to iskoristila i uglavnom vodila u prvoj četvrtini, a prednost je zadržala i do poluvremena koje je okončano rezultatom 32:29.

Posebno loše naša selekcija igrala je u napadu, a jedino je raspoložena bila Courtney Alexandria Hurt koja je već u prvom poluvremenu ostvarila double-double učinak od 10 poena i 11 skokova. Međutim, naše košarkašice nisu imale rješenje za Evitu Jacqout koja je ubacila 15 poena za Švicarsku.

Tek su trećoj dionici bh. selekcija se budi te uspijeva neutralisati prednost Švicarki. Uoči posljednje dionice bilo je 48:48 i bilo je jasno da nam slijedi dramatična završnica.

Izabranice selektora Gorana Loje utakmicu su prelomile u samoj završnici kada su napravile seriju 6-0. Nakon toga su mirno priveli meč kraju pa je moglo početi slavlje jer su se plasirali na Evropsko prvenstvo nakon 22 godine.

Istočna Bosna