01
Mart

Fejzić: Na nama je da čuvamo nezavisnost Bosne i Hercegovine

Published in Istočna Bosna

Hamdija Fejzić, bivši zamjenik načelnika Srebrenice u novembru prošle godine smijenjen je s pozicije koju je obnašao i to na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, jer je učestvovao u organizaciji obilježavanja dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Danas, kada država Bosna i Hercegovina proslavlja 32. godine nezavisnosti, u obilježavanju ovog, za našu zemlju historijskog, datuma, u Srebrenici učestvuje opet Fejzić.

 

U razgovoru za Preporod.info Fejzić jasno poručuje da je za njega, i sve Bošnjake povratnike, najvažnije da na području bosanskohercegovačkog entiteta RS obilježe prvi mart.

 

Inače, Dan nezavisnosti BiH godinama se obilježava samo na području FBiH, dok je danas u manjem bosanskohercegovačkom entitetu obični radni dan.

 

- Obilježavamo već 32. godinu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, od kako se na referendumsko pitanje 64 posto građana BiH izjasnilo da žele da žive u nezavisnoj državi BiH. Nažalost one snage koje su bile protiv referenduma i danas negiraju taj datum, zbog čega je veoma značajno da se nezavisnost BiH obilježava u bosanskohercegovačkom entitetu RS, posebno u Srebrenici, gradu gdje je počinjen genocid - kazao je Fejzić.

 

Podsjetio je da su poslije izglasavanja referendumskog pitanja za nezavisnost države BiH retrogradne snage i započele agresiju na BiH.

 

- Te snage potpomogle su agresiju i dovele do prolijevanja krvi na ovom prostoru i pogibije preko 100.000 ljudi, a preko milion osoba je raseljeno iz svojih domova. Mi povratnici smogli smo snage da se vratimo na mjesto gdje je izvršen zločin genocida, živimo ovdje i dijelimo ovaj prostor ali uprkos tome obilježavamo značajne datume i činimo sve da se oni obilježe na svakome dijelu države BiH. Trebamo biti uporni i istrajati. Nadamo se da ćemo uspjeti da u nekom vremenu budemo svi za jedinstvenu državu BiH i da ove praznike zajedno obilježavamo. Nažalost, koliko će vremena za to trebati još ne znam jer, kao što sam rekao, retrogradne snage koje djeluju u entitetu RS i dalje su žive. Na nama je da istrajemo u svojoj namjeri a to je da obilježavamo ove datume i da čuvamo nezavisnost Bosne i Hercegovine - ističe Fejzić.

 

Osvrnuo se i na smjenu, kazavši da ga iznenađuje šutnja i neuključivanje međunarodne zajednice u zaštiti Bošnjaka. Posebno, kaže, razlog koji je naveden za njegovu smjenu zahtijevao je određene reakcije.

 

- Poslije moje smjene samo jednom je visoki predstavnik u BiH imao reakciju, nakon toga nije bilo više nikakvih dešavanja. Bošnjaci i dalje ovdje su građani drugog reda, šikanirani iz institucija gdje Srbi odlučuju i imaju većinu. Međunarodna zajednica je sve to vidjela, može da reaguje i ima vremena da reaguje. Ovom prilikom pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje i da onemogući takvo nešto što se dešava u Općini Srebrenica - dodao je Fejzić.

 

Navodi da je dosadašnja praksaa kada je Srebrenica u pitanju bila da ako je načelnik općine iz jednog, zamjenik načelnika je iz drugog naroda.

 

- Umjesto mene došao je kandidat koji je iz srpskog naroda. Ne bi bilo strašno što sam ja smijenjen da je na to mjesto došao Bošnjak ako su imali neke pritužbe i zamjerke da nisam dobro radio ili da to drugačije okarakterišu, a ne da kažu da me mijenjaju zbog toga što obilježavam značajne datume, to jeste one datume koje oni ne žele da priznaju, koje je cijeli svijet priznao prvi mart kao Dan nezavisnosti i dvedesetpeti novembar kao Dan državnosti BiH. Međunarodna zajednica bi trebala upravo zbog takvih stvari da reaguje ali i zbog toga da pokaže da ono što se desilo ovdje i da ne treba da dobiju nagrdu oni koji su to počinili i da na taj način mogu da učestvuju u produžetku genocida - poručio je Fejzić.

 

Na naše pitanje kako grad u kojem se desio genocid i u kojem žive većinom Bošnjaci poluge vlasti su kod Srba, kazao je da se to može popraviti samo ako oni koji su još uvijek raseljeni mjesto boravka prijave ondje odakle su protjerani.

 

- Mislim da mi Srebreničani imamo snage i da možemo riješiti ovo stanje. Bošnjaka ima dovoljno da su ostali živi ali moraju se aktivirati, moraju se ovdje prijaviti, izvaditi ličnu kartu da bi ostvarili glasačko pravo i na taj način pobijediti i ne dati da se dešava ovo što se dešava. U samo hiljadu glasača gubimo načelnika i tu pozicijsku većinu, sada je sve na nama. Kada uzmemo u obzir da u Srebrenici imamo mezarje i Memorijalni centar, spomen-obilježje za žrtve genocida, svaki Bošnjak ne samo iz Srebrenice, mora da zna da je od velikog značaja da imamo na čelnom mjestu čovjeka koji ne negira genocid i da na taj način možemo da produžimo opstanak Bošnjaka na ovom prostoru i zaštitimo Memorijalni centar da vječno živi - poručio je Fejzić, koji je svim građanima čestitao Dan nezavisnosti BiH.

 

(Preporod.info)

Last modified on petak, 01 Mart 2024 10:11

Istočna Bosna