07
Februar

Fabrika u Bratuncu tvrdi: Ovo je uzrok "pojave dima" na borbenom vozilu Vihor

Published in Istočna Bosna

Tehnički remont Bratunac (TRB) obavijestio je javnost da su stručnjaci kompanije zajedno sa dva sudska vještaka za vještačenje požara ustanovili da je "problem na vozilu Vihor, 2. februara na autoputu '9. januar', nastao usljed manjeg kvara automatske parking kočnice".

 

Tom prilikom došlo je, kako navode, do topljenja plastike, a posljedično i do pojave gustog dima na vozilu.

 

Zapravo se radilo o požaru koji je zahvatio vozilo Vihor na autoputu Banja Luka - Doboj, u mjestu Drugovići, što su ranije potvrdili iz PU Banja Luka. Požar su lokalizovali vatrogasci iz Laktaša.

 

- Želimo istaći da parking kočnice nisu proizvod TRB-a. Njih proizvodi renomirani evropski proizvođač, te se one ugrađuju u veliki broj borbenih vozila najvećih svjetskih brendova u EU, ali i širom svijeta. Važno je napomenuti i da je vozilo u momentu incidenta bilo podvrgnuto ekstremnim uvjetima brzine i opterećenja, i do 65 odsto više od tehničkih karakteristika vozila, što je dio redovnih i planskih aktivnosti koje TRB sprovodi u svrhu testiranja naših vozila - saopćili su iz TRB-a

 

Ovim saopćenjem, kako su naveli, TRB želi "da otkloni sve sumnje da je "pomenuta situacija rezultat konstrukcijskih problema naših vozila ili bilo kakve 'diverzije'".

 

- Proizvodi kompanije TRB, a naročito naša borbena vozila, predstavljaju krunu industrijske proizvodnje u RS-u. Zbog toga, ali i zbog stotina radnika koji vrijedno i predano rade u našoj kompaniji, dužni smo da informišemo javnost o stvarnim činjenicama koje su dovele do dimljenja na vozilu i demantujemo spekulacije o lošem kvalitetu proizvoda koje se, bez ikakve odgovornosti, iznose u javnost - saopćili su.

 

Istočna Bosna