09
Juli

Iz "Memorijalne šume 8.372" krenuo deveti maraton mira od Goražda preko Žepe do Srebrenice

Published in Istočna Bosna

Iz kompleksa "Memorijalne šume 8.372" na Posestri kojom se u Goraždu trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici startao je tradicionalni, deveti po redu maraton mira "Goražde – Žepa – Srebrenica", koji simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a.

 

Na put dug oko 180 kilometara krenulo je 12 maratonaca Atletskog kluba Goražde, koji je organizator maratona.

 

Oni su tradicionalno odali počast žrtvama opsade ovog grada u periodu agresije.

 

"Mi smo svake godine dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici koja je rana svih nas. Goraždu je tokom agresije bila namijenjena slična sudbina i mi, kao i naši planinari i biciklisti odlučili smo da svake godine budemo dio obilježavanja na način na koji mi najbolje znamo. Želimo da se sjetimo i odamo poštovanje svim nevinim žrtvama u nekadašnje tri Zaštićene zone UN-a i prenesemo snažnu poruku preživjelima u Srebrenici i Žepi da nismo i nikada nećemo zaboraviti njihovu tragediju i da suosjećamo u njihovoj patnji i boli", poručio je Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.

 

Među učesnicma je i Emir Hastor jedan od najboljih bh. maratonaca koji će istrčati maraton mira u čast žrtvama genocida u Srebrenici.

 

"Ja i Zaim trčimo svake godine, ovaj put je s nama još deset momaka. Prva dionica je blizu 95 kilometara, a druga je 75 ili 80 kilometra od Žepe do Srebeenice. Moram reći da su, prije svega, u genocidu stradali ljudi i to je bolna rana čitavog svijeta i mi se moramo potruditi da ovo nikada ne zaboravimo i da se nikada ne ponovi. Ovo je najmanje što možemo uraditi za nedužne žrtve", poručio je bh maratonac,.

 

Maratonci su danas položili cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije, ubijenoj djeci Goražda i na centralno spomen obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima".

 

Nastavili su put prema Žepi gdje se njihov dolazak očekuje u večernjim satima i gdje će položiti cvijeće na spomen obilježje, a sutra ujutro nastavljaju prema Potočarima. Maratonci iz Goražda kreću se uglavnom šumskim putevima, a ne magistralnim i godinama to čine bez ikakvih problema.

 

U obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici učestvuje veliki broj Goraždana koji će na različite načine stići u Potočare 11.jula.

 

Članovi Planinarskog kluba "Goražde – Maglić" i planinari udruženja "Klek" prije dva dana krenuli su iz Goražda kako bi se pridružili Maršu mira "Nezuk - Potočari".

 

Za Goraždane je posebno važno da podijele tugu i bol sa narodom Srebrenice.

 

"Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, da ih ne zaboravimo i da se to što se desilo nikada više nikome ne desi. Svašta smo vidjeli i preživjeli za sve ove godine, ali svaki dolazak na lokacije masovnih grobnica, svaki ulazak u Potočare ponovo nam zaledi krv u žilama", kaže Alija Lapo, planinar iz Goražda.

 

Dan uoči godišnjice genocida u Srebrenici startat će i biciklistički maraton Goražde-Srebrenica u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde.

Istočna Bosna