11
Juli

Reis Kavazović: Bošnjački narod nosi bol i tugu, ali smo spremni prihvatiti iskreno kajanje onih koji se iskreno pokaju

Published in Istočna Bosna
Srebrenica je snažna opomena, prije svega nama koji smo preživjeli, ali, nadam se, i generacijama koje dolaze, izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prije dženaze za 30 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. 
 
Reisu-l-ulema je, u izjavi za medije Islamske zajednice, kazao da je potrebno stalno podsjećati da je u Srebrenici počinjen zločin genocida nad nedužnim ljudima. 
 
- Svi smo trebali da se zapitamo kako je do ovoga došlo, i da sagledamo posljedice onoga što je učinjeno. Oni koji su iza ovog stojali, koji nisu reagirali svih ovih godina, znali su šta se dogodilo. Druga stvar jeste da proces potrage za ubijenim nije završen. 
 
Skrivanje zločina genocida je bilo organizirano, vlast koja je to organizirala je znala tačno šta se dešava. Dvadeset osam godina je prošlo, a mi još tragamo za velikim brojem ljudi u grobnicama. Ne mogu kazati da neke katarze nema, ali je to jako tiho, a s čime ćemo dočekati 30. godišnjicu, to je sada pitanje - kazao je reisu-l-ulema. 
 
Reisu-l-ulema je poručio da se nada da će istina pobijediti i da će "blagotvorna za sve nas, kako porodice žrtava, tako i one iz čijeg je naroda ovaj genocid planiran, izvršen i do danas skrivan". 
 
- Nadam se da ćemo se svi osvijestiti da nas samo istina može osloboditi. Mi trebamo, zbog budućih generacija, graditi bolji svijet u odnosu na ono što smo živjeli devedesetih godina. Naš bošnjački narod je narod koji nosi bol i tugu, to neće u nama prestati, ali smo spremni prihvatiti iskreno kajanje onih koji se iskreno pokaju. Boga molim da porodicama stradalih podari svako dobro, da njihova djeca budu snažna i jaka, da budu poruka svima onima koji su ovo učinili, ali i onima koji eventualno to isto zameću u svojoj duši za neko buduće vrijeme - poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 
 
On je danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari posjetio tabute 30 žrtava genocida i porodicama izrazio taziju. 
 
Porodicama su taziju izrazili i zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić, predsjednik Sabora IZ Edhem Bičakčić i drugi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, javila je MINA. 
 
Dženazu za žrtve genocida danas će nakon obavljenog podne i ikindije-namaza predvoditi reisu-l-ulema Kavazović. 
 
Najmlađa žrtva kojoj će danas biti klanjana dženaza je Elvir Salčinović, koji je imao svega 15 godina kada je ubijen. On će biti ukopan pored oca Turabiju i brata Almira. 
 
Osim njega, dženaza će biti klanjana za još tri maloljetnika - Semira Đozića koji je imao 17 godina u momentu smrti, te dječake Mustafu Mekanića i Eseda Klempića, koji su imali 16 godina. 
 
Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.
Last modified on utorak, 11 Juli 2023 13:28

Istočna Bosna