11
Maj

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima: S Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bačene 603 crvene ruže za žrtve

Published in Istočna Bosna

Od 3.589 ubijenih bratunačkoh civila, traga se za još 300 nestalih. Za zločine u bratunačkom logoru još uvijek niko nije procesuiran.

 

h550

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, logora fiskulturne sale OŠ "Branko Radičević" i bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu i posjetom masovne grobnice Redžići, brojni preživjeli Bratunčani, danas su se sjetili svih žrtava ubijenih početkom agresije na BiH.

 

Mučeno 700 logoraša


Na historijskom času u bivšem logor Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunaac, iznio je podatak da je kroz fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“, prošlo oko 700 ljudi. U susjednoj zgradi bio je logor za žene i djecu od tri godine. Prvu noć u muškom logoru ugušilo šest Bošnjakinja, a pred našim očima za jedan dan ubijeno je 68 civila.

 

Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logori još uvijek niko nije procesuiran- naglasio je Ahmetović.

 

Sjećanje na civilne žrtve zločina, kojeg su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile jedinice JNA, policije, teritorijalne odbrane i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana, posjetama masovnih grobnica i spomen - obilježja.

 

Svi civil Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja 9. maja 1992. godine bili su zatočeni na gradskom stadionu, gdje su im oduzeti dokumenti, novac i nakit, a zatim su sposobni muškarci odvedeni u školsku fiskulturnu salu, gdje su mučeni i ubijani.

 

Tijela iz 70 grobnica


U Bratuncu je od 1992 do 1995. godine ubijeno 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci, do sada je ukopano 302 žrtve od čega 52 žene i 43 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica, otkrivenih na bratunačkoj općini, dok se traga za još oko 300 nestalih.

 

Sutra centralna manifestacija


Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Ku“rana te klanjanjem podne i dženaza namaza, sutra će u Mezarju Veljaci u Bratunci biti organizirana centralna manifestacija 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca. U proteklih petnaest dženaza, ovdje su ukopane 302 žrtve.

 

Pored njih će, danas vječiti smiraj dobiti: Mehmed (Meho) Imamović (1954), Salih (Osman) Mehić (1964). Salim (Osman) Kadrić (1969) i dječak Salmir (Beriz) Hodžić, koji je imao samo devet godina kada je ubijen.

Istočna Bosna