Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.

 

Po njenim riječima, među žrtvama koje će biti ukopane ove godine u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci bit će i jedno dijete. Radi se o Salmiru Hodžiću (1983.), dječaku iz mjesta Suha, koji je u momentu smrti imao devet godina.

 

- Prema tvrdnjama svjedoka ovog stravičnog zločina, dječak Salmir je zajedno sa njegovom porodicom, odnosno majkom, bratom, djedom i nanom kao i još nekoliko mještana Suhe ubijen u porodičnoj kući njegovog djeda Osmana i oca Beriza. Potom su zajedno sa kućom zapaljeni. Njegovi oskudni i dijelom nagorjeli skeletni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije koja je izvršena u junu 2002. godine u ruševinama ove porodične kuće - kazala je Fazlić.

 

Dodala je da je porodica smogla snage tek godinama nakon izvršene DNK analize i dobivenih rezultata o identitetu da njegove sitne posmrtne ostatke zvanično identifikuje i da saglasnost da se konačno spuste u mezar.

 

Konačan smiraj u Veljacima ove godine će naći i Salim (Osman) Kadrić, rođen 1969. godine u selu Hrnčići kod Bratunca. On je nestao 1993. godine u Lolićima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavice kod Bratunca.

 

Bit će ukopani i posmrtni ostaci Saliha (Osman) Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je također nestao u Lolićima 1993. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.

 

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu će biti ukopani i posmrtni ostaci Mehmeda (Meho) Imamovića, rođenog 1954. godine u Glogovoj. On je nestao tokom 1992. godine na području Glogove, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mjestu Tatar, u augustu 2017. godine.

 

Fazlić podsjeća da su u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu do sada ukopane 304 žrtve iz proteklog rata.