22
Avgust

Jusići – simbol povratka Bošnjaka na svoja imanja

Published in Istočna Bosna

Selo Jusići napadnuto je 1992. godine pri čemu je odvedeno i strijeljano 49 bošnjačkih civila, te nekoliko desetina žena i djece prisilno premješteno na teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Uprkos brojnim pritiscima preživjeli stanovnici Jusića su 1996. godine odlučili da se vrate na svoje. Uz mještane Svjetliče kod Doboja, te Mahale kod Gornje Kalesije i Dugog Dijela na području Zvornika, primjer Jusića postao je simbol povratka Bošnjaka na svoja predratna imanja i prvi korak u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji se tiče izbjeglica i raseljenih osoba.

 

Prva grupa bošnjačkih povratnika došla je u Jusiće u prijepodnevnim satima, 23. septembra 1996. godine. Njihov povratak među porušene i minirane domove pratile su brojne domaće i svjetske medijske kuće. Pripadnici SFOR-a pažljivo su pratili razvoj situacije, koja je bila i više nego neizvjesna i na rubu incidenata, jer su mjesec ranije, pri povratku u Mahalu, pripadnici specijalne policijske jedinice RS pretukli grupu bošnjačkih povratnika.

Među prvim povratnicima u selo Jusiće bila je i Hadžira Smajlović, majka iz čije kuće su strijeljana četiri člana porodice.

– Kad smo došli, istjerivali su nas iz sela, kako bi ovi iz SFOR-a pregledali imamo li oružja. Bilo je svakakvih pritisaka. Ja sam došla sa svojom djecom na svoje, iako nam nije ništa ostalo – izjavila je Smajlović.

 

Nakon teških dana povratka, započele su život gradeći domove od temelja i preživljavajući od poljoprivrednih poslova.

Husejin Muratović je pred samu odluku za povratak na svoje bio kod prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji im je dao punu podršku za povratak i izrazio svoj strah po pitanju bezbjednosti jer je to bila samo godina nakon genocida u Srebrenici.

– Predsjednik Izetbegović je tada istinski stao iza povratka. Obećao je sve resurse da nas zaštiti. Mi smo tokom rata bili na prostoru Sapne, svakog dana smo gledali u svoje kuće. Bili smo odlučni da želimo na svoje – izjavio je Muratović.

Osam mjeseci u Jusićima su bili članovi SFOR-a, policije RS-a i pripadnici međunarodne policije.

Stanovnici Jusića su izdržali sve vidove pritisaka, vlastitim sredstvima i uz pomoć humanitarnih organizacija izgradili su više od stotinu stambenih objekata, a nedavno je izgrađena i džamija. U Jusićima sada živi više od tri stotine stanovnika sa rješenim infrastrukturnim problemima.

Danas se u zvorničkom naselju Divič kulturno-vjerskom manifestacijom “Dani povratka 2021” obilježavaju dani kada su povratnici Jusića, Mahale i Dugog Dijela odlučili da se vrate na svoja imanja. Sportskim susretima i koncertom ilahija sa Drine će nova generacija mladosti, ističu organizatori, poslati poruke mira i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Fena

Istočna Bosna