- Najbliži smo toj odluci, a sve će definitivno biti poznato u narednih dan, dva. U ovoj namjeri imamo apsolutnu podršku lidera političkih partija koji čine probosanski blok. Svi oni su stali iza nas - kaže Tabaković.

 

Naglašava kako su veliki utjecaj na njihovu odluku imali i potezi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

 

- Ostali smo zakinuti za 800 glasova poštom jer tim ljudima CIK nije na vrijeme poslao izborni materijal. Oni neće glasati ni ovaj put. To u prevodu znači da smo ostali bez dva mjesta u Skupštini Srebrenice, a istovremeno ti glasovi mnogo znače i u borbi za načelničku poziciju. Vidite u kakvu su poziciju dovedeni Bošnjaci Srebrenice. Izvršen je genocid nad nama, ljudi su protjerani, a sada im se odlukama CIK-a i nadležnih sudskih organa ne dozvoljava da ostvare svoje glasačko pravo. Kao da smo građani trećeg reda- objašnjava Tabaković.

 

Prema njegovim riječima, tu nije kraj propustima CIK-a.

 

- Bivšim kadrovima SDP-a, predvođenim Begom Bektićem, osumnjičenim za izborne prevare, omogućeno je da ponovo budu u izbornom procesu. Kako je to moguće? Najmanje što je CIK morao uraditi jeste da im se onemogući učestvovanje na izborima. Nažalost, na to niko i ne pomišlja - razočarano kaže Tabaković.