13
April

Devet mjeseci nakon što je pretučen Tužilaštvo istražuje povratnika iz Bratunca

Published in Istočna Bosna

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana Mehanovića otvoren je predmet u bijeljinskom Okružnom javnom tužilaštvu zbog povreda koje su zadobili maloljetnici koji su ga napali.


Osman Mehanović, koji je teško pretučen 23. juna 2023. godine, predmet je nove tužilačke istrage, potvrdili su iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Navode da je novi predmet otvoren zbog povreda koje su zadobili maloljetni napadači na ovog povratnika u Bratunac.

 

- Tokom istrage vještak je utvrdio da su maloljetnici zadobili također povrede i onda je istraga pokrenuta u smjeru Osmana Mehanovića, vezano za povrede koje su nanesene maloljetnicima - kazali su iz Tužilaštva.

 

Kada je riječ o maloljetnim napadačima, za njih je Tužilaštvo predložilo mjeru pojačanog nadzora starateljstva, o čemu treba da se očituje nadležni sud.


Mehanović je napadnut na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu, a policijski službenici su vrlo brzo identifikovali tri maloljetne osobe kao napadače.


Tada je Mehanović naveo da će podnijeti privatnu tužbu protiv napadača, a događaj su osudile brojne organizacije i pojedinci iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je pozvao napadnutog povratnika i najavio mu da će učiniti sve što je u njegovoj moći da napadači budu procesuirani.


Otvaranje predmeta protiv Mehanovića njegov advokat Mustafa Alić smatra direktnim zastrašivanjem povratnika u RS, a koje ovog puta pokreću institucije ovog entiteta. Alić dodaje i da je pravni nonsens da u jednom predmetu žrtva bude i napadač, zbog čega smatra da je riječ o instruisanom zastrašivanju povratnika i porodice Mehanović, čiji član je reagovao javnim istupom nakon napada i zatražio zaštitu svojih prava.


- To je jedna poruka Tužilaštva, odnosno RS-a prema povratnicima, ukoliko budu tako žustro se borili i branili svoja prava, da mogu biti u svakom trenutku privedeni, istraživani - dodaje Alić.


On je najavio da će se u predmetu koji se vodi protiv maloljetnih napadača njegov branjenik ponašati u skladu sa svojom ulogom žrtve i da će tražiti nadoknadu štete, a da će, ukoliko Mehanović bude optužen za isti incident, Tužilaštvo samo sebe pobijediti jer je to pravni nonsens.


Mehanović i njegova porodica nisu željeli govoriti za medije, zbog istrage koja je u toku, ali njihov pravni zastupnik navodi da danas žive u strahu zbog događaja koji su se desili u proteklim mjesecima.


- Tu su mu vikali da će ga zaklati, kao što su klali Bošnjake u Srebrenici. Imamo nakon toga činjenicu da devet mjeseci Tužilaštvo ne reaguje po tom pitanju ni na jedan način, i da se sada okreće stvar da je on kriv što su ga napali - pojašnjava Alić.


Prema njegovim riječima, ova porodica nije u mogućnosti slobodno se kretati u Bratuncu, a ovakvo ponašanje i neadekvatna reakcija institucija dodatno su ohrabrili one koji su spremni napadati povratnike. Sramotnim ocjenjuje i činjenicu da ovaj slučaj nije razriješen u roku od mjesec dana, a nadležni nisu sankcionisali napadače i poslali su poruku da su Bošnjaci sigurni u RS-u.
- Oni sada tu definitivno imaju strah da odu po hljeb u toku bijelog dana - kazao je Alić, piše

Istočna Bosna