13
April

Sjedinjene Američke Države pridružile su se listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici

Published in Svijet

Sjedinjene Američke Države pridružile su se listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se 2. maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Iz Memorijalnog centra Srebrenica su napomenuli da je SAD godinama podržavao zaštitu sjećanja na žrtve genocida, ali i na osiguranju podizanja, uspostave i opstanka Memorijalnog centra.
"Ova podrška predstavlja nastavak kontinuiteta politike SAD-a, koju zagovara predsjednik Biden, a koju su ranijim administracijama potvrdili predsjednik Clinton, ali i u svojoj poruci iz 2020. tadašnji državni sekretar Pompeo", dodaju.

 

"Rezolucija Predstavničkog doma Kongresa donesena 2020. godine pod naslovom "Osuđivanje genocida i drugih zločina protiv bošnjačke zajednice koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine" usvojena je uz podršku Republikanaca i Demokrata, još jednom je potvrdila zvaničnu politiku SAD-a po ovom pitanju. Danas sa uspjehom sarađujemo na projektima sjećanja koje realiziramo sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država, čime nastavljamo partnerstvo i saradnju dvije države", dodaju iz Memorijalnog centra.


Iz Memorijalnog centra su poručili da ne zaboravljaju aktivnosti predsjednika Bidena i brojnih drugih prijatelja građana i građanki Bosne i Hercegovine devedesetih. Istovremeno, izražavaju zahvalnost na svemu što administracija predsjednika Bidena čini danas za našu zemlju.

 

"Pozdravljamo napore ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linde Thomas-Greenfield. Zajedno radimo na tome da ova Rezolucija bude poruka mira, prilika da mladi ljude uče na lekcijama Srebrenice o važnosti zaštite ljudskih prava i ljudskih života. Pozivamo medije i javnost da se ne osvrću na izjave koje podstiču podjele, tenzije i konflikt, te koje plemenitu ideju Rezolucije žele prikazati nečim što ona nije i podstiču opću histeriju", upućuju iz Memorijalnog centra.

 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova ustanova uspostavila Odbor za međureligijski dijalog, te da je prva državna institucija koja je organizovala multietničke posjete i odavanje počasti žrtvama drugih nacionalnosti.

 

"Nećemo nikada nasjesti na provokacije nacionalista i onih koji zloupotrebljavaju žrtve svog naroda kako bi relativizirali genocid u Srebrenici. Samo zajedno možemo izgraditi društvo nade, a društvo nade mora biti temeljeno na vrijednostima istine i pravde. Hvala SAD-u što su nam partner na tom putu", zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Na društvenim mrežama Memorijalnog centra u posljednjih nekoliko dana je ova institucija potvrdila i izrazila zahvalnost na podršci Rezoluciji Ruandi, Njemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu i Sloveniji.

Istočna Bosna