Zajednički iftar i program povodom mubarek noći Lejletul-kadr upriličeni su večeras u džamiji u mjestu Peći, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica. Programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, imam džemata Dobrak Dževad-ef. Orić te džematlije ovog lijepog mjesta uz rijeku Drinu.

 

– U ramazanskoj mubarek noći Lejletul-kadr zasjalo je Kur'ansko svjetlo, uputa i milost ljudskom rodu. Bio je to uzvišeni događaj u noći najviše časti kada je naš poslanik Muhammed, a.s., primio prvu objavu.  Posebnim mjerilima vrjednuju se ibadeti u ovoj veličanstvenoj noći. Stoga, povećajmo svoje ibadete večeras i potrudimo se da dosegnemo brojne blagodati ovog odabranog vremena. Zamolimo Gospodara svjetova da sve muslimane obaspe Svojim rahmetom i magfiretom i da ih zaštiti od teških posljedica na oba svijeta, kazao je muftija.

 

 

Muftija Fazlović je istakao da nas obraduje i ohrabri kada čujemo s koliko zadovoljstva i entuzijazma Bošnjaci govore o svom životu u Podrinju.

– S posebnom pažnjom gledamo u Podrinje gdje je naša vjerska i duhovna tradicija snažno utemeljena i u teškim vremenima njegovana i održavana. Samo s predanošću Bogu i stalnim zalaganjem možemo naše stanje mijenjati nabolje a vi ste to pokazali u proteklim decenijama. Vezani ste za svoj zavičaj, ovdje gradite život za sebe i svoje porodice. I oni među vama koji danas ne žive ovdje, svom rodnom mjestu se rado vraćaju. S vama su neprestano, u svojoj plemenitoj misiji, naši vrijedni imami. Zajedno ste postojani čuvari onoga što vam pripada. Brinete o svom zavičaju i domovini, čuvate svoje vrijednosti i njegujete lijep odnos prema svim ljudima. Sve to mora biti duboko posviješteno kod Bošnjaka, i institucijonalno i pojedinačno, a odgovornost svih nas mora biti dostojna vaše borbe i ustrajnosti, kazao je muftija Fazlović.

 

Glavni imam Peštalić se zahvalio muftiji Fazloviću i njegovim saradnicima na posjeti i programu koji je povodom mubarek noći upriličen u jednom od najudaljenijih džemata ovog medžlisa.

 

–  Privilegija je biti dio večerašnjeg programa u ovoj džamiji i među našim vrijednim džematlijama u mjestu Peći. Bošnjaci su ovdje obnovili svoje kuće i džamiju i ponovo, nakon genocida i agresije, uspostavili život. U mubarek mjesecu smo ramazanu, u odabranoj noći Lejletul-kadr i Božijoj kući uz samu rijeku Drinu. U ovoj noći mira i spokoja u kojoj je počela objava Kur'ana i koju večeras zajedno s našim muftijom provodimo u ibadetu, upućujem dove Allahu, dž.š., da nam podari Svoju milost, osnaži  vjeru u našim srcima i učvrsti naše korake na Njegovom putu, kazao je glavni imam Peštalić.

 

 

Džamija u mjestu Peći je porušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu te ponovo izgrađena i svečano otvorena u augustu 2016. godine. Smještena je četrdesetak kilometara od Srebrenice na obali Drine i pripada džematu Dobrak u kojem imamsku dužnost obavlja Dževad-ef. Orić.

 

– Džemat Dobrak danas ima četiri džamije na krajnjem istoku naše domovine. To su džamije u Dobraku, Liješću, Daljegošti i Peći. Broj porodica koji ovdje žive uvijek se uveliko poveća do jeseni s obzirom da mnogi lijepe, toplije dane provode ovdje na svojoj rodnoj grudi, kaže efendija Orić.

 

Kada su u pitanju ramazanske aktivnosti ističe da se teravih-namaz redovno klanja u džamijama u Dobraku i Daljegošti, a povremeno u Peći i Liješću kada se upriliči i zajednički iftar za džematlije ovih mjesta.

 

– Posebno važna ramazanska aktivnost su iftari koji se nose na kući prag postačima s obzirom da u ovim mjestima živi veliki broj starijih osoba. Večeras smo obradovani ovim programom i posjetom našeg uvaženog muftije. Njegove riječi i djela u nama ostavljaju osjećaj da smo mi ovdje itekako bitni, poštovani i cijenjeni. Podstiču nas da budemo još ustrajni u svojoj misiji, kazao je efendija Orić.

 

Istu noć upriličena je i posjeta majci Salihi Osmanović u Dobraku čiji su sinovi Nermin i Edin te muž Ramo ubijeni u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Iako već u poznim godinama, majka Saliha je oslonac i podrška svima u Dobraku, a posebno mladima koji je s pažnjom i velikim poštovanjem slušaju.