13
April

SELA OKO SREBRENICE - Mehanović: Mi smo čuvari tradicije, naše avlije i bašče će kao i do sada mirisati Bajramom, bit će baklava, dolmi, pita

Published in Istočna Bosna

"Nek mirišu avlije, nek se svako raduje, širom Bosne slobodne, nek' se pjeva Bajram je", riječi su prelijepe sevdalinke. Da li će zamirisati avlije u selima oko Srebrenice baklavama, pitama, dolmama, gdje ima bošnjačkih povratnika, upitali smo Mevlidu Mehanović iz sela Mala Daljegošta kod Skelana, a koja je i predsjednica Udruženja žena povratnica "Podrinjka" Srebrenica.
Nekada bilo 360 domaćinstava, a sada jedva desetak osoba

 

- Ako Bog da, mirisat će naše avlije Bajramom. Mi smo ovdje ne zato što moramo biti, već što želimo. Vratili smo se da opstanemo na svojim ognjištima i opstajući mi čuvamo i tradiciju. Nekada je selo Mala Daljegošta odakle je moj suprug brojalo 360 domaćinstava, a danas nas je jedva desetak osoba ukupno u tri zaseoka, ali ipak ćemo čuvati tradiciju kao što i Udruženje žena povratnica "Podrinjka" čuva tradiciju pa kuhamo domaća tradicionalna jela, spremaju žene zimnicu po tradicionalnom receptu naših nana, tkaju vunene ćilime i staze... - kazuje na početku našeg razgovora Mehanović.

 

Dodaje kako Udruženje "Podrinjka" okuplja žene iz ruralnih dijelova općine Srebrenica.


- Situacija je i kod priprema za Bajram specifična u odnosu na ostatak općine. Sela su jako udaljena, nisu im dostupne trgovine, marketi. Ne postoji javni prijevoz do grada, čaršije... Specifičnost će biti da se vraćamo više tradiciji, navjerovatnije da će većina nas danas praviti baklavu od domaćih sukanih jufki jer neće imati gdje kupiti gotove jufke. Nadam se da su pojedine žene već puter pripremile ranije jer maslo ćemo sigurno rijetko naći. Stanovništva je malo i rijetko ko drži krave - priča Mevlida.


Kazuje da su iftari tokom ramazana uglavnom bili zajednički.


- Nada da ćemo zajedno biti i za Bajram. Po selima je stanovništvo jako razuđeno, svugdje živi po dvije-tri do pet porodica u selu. Prvog dana Bajrama muškarci odlaze u džemat Dobrak. Poslije toga dolaze kuće gdje će ih čekati kahva, baklava, kadaif... U toku dana, nadam se, da će biti negdje i zajednički bajramski ručak. Ako ne, onda će svako domaćinstvo imati svoj bajramski ručak i nastavit ćemo obilaziti jedni druge, piti kahvu - priča nam Mehanović.


Za doručak ide mesna maslenica


- Namjeravam im pospremiti po kući i skuhati im nešto. Nisu oni još toliko nemoćni, ali mama se slabo kreće pa napravit ću im bureke, dolme, meso izdinsati. U svom domaćinstvu ću ispeći burek, sirnicu, zeljanicu. Imamo sada domaće zelje, prispjelo u bašti pa ću ga iskoristiti. Bit će i neka dolma. Neće to bit veliko spremanje ni u mom ni u drugim domaćinstvima jer su porodice male. Rijetko u kojoj kući žive tri ili četiri člana, većinom jedno, dvoje. U mom domaćinstvu smo suprug i ja. Ako nam se niko ne najavi za bajramski ručak, eto za doručak će se napraviti maslenica mesna, za ručak će biti dolme i pite - govori.
Selo Mala Daljegošta se nalazi na najistočnijoj tački naše zemlje, prekoputa Bajine Bašte (Srbija), tačnije, 60 kilometara od centra Srebrenice.

Istočna Bosna