- Uporni smo u našoj podršci Ukrajini u njenoj odbrani od neopravdanog, ničim izazvanog i ilegalnog agresivnog rata Rusije i ponavljamo naš stalni poziv Rusiji da prekine rat koji je započela i da okonča patnje i gubitke života - navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja G7.

 

Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, osudile su ruski rat protiv Ukrajine, za koji su rekli da je izazvao jednu od najtežih prehrambenih i energetskih kriza u novijoj istoriji.

 

- Što se tiče trenutne krize, G7 je opredijeljen za kratkoročnu i dugoročnu podršku Ukrajini. Odlučni smo ubrzati koordinisan multilateralni odgovor da bismo sačuvali globalnu sigurnost hrane i stali uz naše najranjivije partnere u tom pogledu - navodi se u saopštenju

 

Istakli su važnost osiguravanja energetske sigurnosti uz ubrzavanje energetske tranzicije, obećavajući da će promovisati čistu energiju i više ulagati u LNG projekte kako bi se smanjila zavisnost o Rusiji.

 

- U tom kontekstu, prepoznajemo važnost ubrzanja ulaganja u razvojne projekte, uključujući projekte LNG, i promocije korištenja čiste energije s ciljem smanjenja naše zavisnosti o energentima Rusije - navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da neće tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, a izražena je zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u zemlji.

 

- Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS-a, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji - poručili ministri vanjskih poslova G7 u zajedničkoj izjavi.