- Bit će potrebno odgovoriti... poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje. Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi "stvarne" razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u - citirala je agencija Interfax Gruška.

 

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvom u NATO-u, objavljen u četvrtak, te očekivan isti potez Švedske, rezultirat će ekspanzijom zapadnog vojnog saveza, što je ruski predsjednik Vladimir Putin želio spriječiti.

 

Potpredsjednik Odbora za obranu ruske državne Dume Aleksej Žuravljov, Putinov blizak saradnik, upozorio je da Rusija može izbrisati Finsku s lica Zemlje u deset sekundi.

 

Zaprijetio je i Velikoj Britaniji, rekavši da nuklearnim projektilima trebaju samo tri minute da stignu do otoka.

 

- Amerikanci će učiniti sve da dođe do trećeg svjetskog rata. Pokušat će cijelu Evropu uvući u konflikt s Rusijom, pokušat će zapaliti situaciju u Aziji i uzdrmati koliko god je država moguće. Za njih će to biti sjajan način da se izvuku iz unutrašnje ekonomske krize. Sve će probleme moći svaliti na rat, kao što su to već i činili u Prvom i Drugom svjetskom ratu - dodao je.

 

Na pitanje je li moguće da Rusija prva napadne atomskom bombom, odgovara: "Sigurno, ali pod uvjetom da samo postojanje Rusije bude dovedeno u pitanje."

 

Zaprijetio je i baltičkim zemljama.

 

- Definitivno se ne bojimo tih kikiriki država. One su poput smrdljivih martina, trebat će ih zgaziti kada to bude nužno. Bube su sada male i smrdljive - izjavio je.