16
Decembar

Zima kao iznenađenje: Prvi veći snijeg uzrokovao smrt dvije osobe, kilometarske kolone i gnjev građana

Published in BiH
 
Zima kao iznenađenje: Prvi veći snijeg uzrokovao smrt dvije osobe, kilometarske kolone i gnjev građana
Foto: H. M./Klix.ba
Već u prvim satima snježnih padavina uslijedili su problemi na važnijim putevima u BiH. Tako su vozači sinoć satima čekali na magistralnom putu M-17 prema Konjicu jer put nije na vrijeme očišćen te su brojni kamioni i autobusi ostali nepomični na ulici i blokirali prolaz vozilima iz oba pravca.

Poledica i neočišćen snijeg izazvali su protekla dva dana stotine manjih i većih saobraćajnih nesreća u BiH. 

Uslijed poledice na putu autobus firme Globtour prevrnuo se jutros u mjestu Vrtič, tridesetak kilometara od Nevesinja, kada su poginule dvije osobe, a osam ih je teže povrijeđeno.

 
Nevesinje
Nevesinje


Jedan kamion danas je gotovo sletio s lokalnog mosta u naselju Čekrekčije u Visokom, dok su se na dionici autoputa A1 Papratnica-Visoko sudarili grtalica i teretno vozilo. Na sreću, u ove dvije nesreće niko nije povrijeđen.

Duge kolone vozila sinoć su se formirale i u Vranduku nadomak Zenice gdje je došlo do totalne obustave saobraćaja zbog kamiona koji je zapeo u snijegu. Slična situacija zadesila je i vozače koji su se našli na putu Tuzla - Živinice gdje je kamion blokirao kolovoz.

Potpuna obustava saobraćaja na magistranom putu M-17 nastavljena je i jutros zbog visokog snijega koji je tokom noći prekrio kolovoz. Većina od 170 sela u općini Konjic jutros su bila odsječena, a u brojnima nije bilo ni električne energije. 

Operativni centar civilne zaštite Hercegovsčko-neretvanskog kantona uputio je pravnim i fizičkim osobama preporuke za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina i niskih temperatura. 

 
Put M17 (Foto: R. D./Klix.ba)
Put M17 (Foto: R. D./Klix.ba)


"Posebno apelujemo na pravne osobe koje imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore kako na kantonalnom nivou, tako na nivou općina ili Grada Mostara, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reagiraju na najavljene snježne padavine i pravovremeno poduzmu sve aktivnosti oko angažiranja privrednih i drugih pravnih osoba na uklanjanju snijega i snježnih nanosa sa saobraćajnica i drugih infrastrukturnih objekata", stoji u preporukama.

Zbog velikih snježnih nanosa te jakog vjetra danas je zatvorena i dionica puta R-419 Rakitno - Blidinje.

Policijski komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut najavio je prekršajne prijave za sve osobe i firme koje su odgovorne za sinoćnji saobraćajni kolaps u Vranduku, što je jutros rezultiralo čišćenjem ulica.

Međutim, iako je sva raspoloživa mehanizacija danas na terenu na dionici puta prema Vranduku, ali i drugim putevima u ZDK-u, saobraćaj se i dalje odvija otežano. Kako kažu nadležni za čišćenje snijega, nemoguće je u potpunosti očistiti ceste jer snijeg stalno pada.

 
Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)


Snijeg je danas zavejao i put prema brojnim sarajevskim naseljima, kao i prema Palama u blizini glavnog grada BiH. 

U Sarajevu je danas na terenu 55 vozila i 150 radnika koji zajedno s građanima čiste snijeg. Međutim, dok iz preduzeća Rad tvrde kako redovno čiste snijeg, građani su i dalje nezadovoljni. U pojedinim dijelovima grada danas nije bio u funkciji autobuski saobraćaj, a tramvajski saobraćaj je u nekoliko navrata obustavljan.

Glasnogovornik Rada, Mirza Ramić, danas je apelirao građanima kako ne smiju parkirati vozila na nezgodnim mjestima jer grtalice ne mogu proći ulicom. Podsjetio je i kako imaju obavezu ukloniti snijeg ispred svojih stambenih i poslovnih objekata.

Sličnu izjavu danas je imao i načelnik Kaknja Aldin Šljivo koji je pozvao sve muškarce koji su u zdravlju i snazi da, kako je kazao, uzmu lopate u ruke i očiste snijeg prvo ispred svojih dvorišta, a po mogućnosti i dalje.

 
Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)


Kako nam javljaju čitatelji, i u Krajini vlada totalni saobraćajni kolaps jer se snijeg ne čisti na vrijeme, a do sada je premašio 30 centimetara.

U velikom problemu danas su se našli i nogometaši visočke Bosne. Naime, u ranim jutarnjim satima pod pritiskom snijega srušio se krov na stadionu NK Bosna Visoko.

Prema podacima hidrometeoroloških zavoda, visina snijega na Bjelašnici danas iznosi 71 centimetar, Ivan Sedlu 54 centimetra, Livnu 44 centimetra, Bugojnu 40 centimetara, Mrkonjić Gradu 37 centimetara, Tuzli 32 centimetra, Bihaću 31 centimetar, Doboju 28 centimetara...

Meteorolozi za sutra, kao i iduću sedmicu, najavljuju snježne padavine širom BiH. Jutarnje temperature sutra će se kretati od -8 do -3, na planinama do -13, na jugu od 0 do 5 stepeni celzija. Dnevne temperature će se kretati od -3 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni celzija.
 
IB.com/Klix.ba

Istočna Bosna