16
Septembar

Na najvišem vrhu Vlašića podignuta ogromna zastava Republike Bosne i Hercegovine

Published in BiH

Tokom manifestacije "Dani pobjede, dani ponosa" na Vlašiću je podignuta ogromna zastava Republike Bosne i Hercegovine.

 

Riječ je o zastavi s ljiljanima koja je veličine 5 x 10 metara, a podignuta je na visinu od 17,5 metara.


Manifestacija "Dani pobjede, dani ponosa" održava se na Vlašiću povodom sjećanja na pobjedu Armije BiH pod vodstvom generala Mehmeda Alagića iz marta 1995. godine. Tada je oslobođen najviši vrh Vlašića, a pobjeda je označila početak kraja rata u BiH.

 

Na skupu se okupio veliki broj ljudi, a prisutni su bili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović te reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.


Članovi Predsjedništva BiH iz Federacije BiH su prisutnima poslali emotivne poruke o pobjedi, zajedništvu i snazi Armije BiH. Također su se zahvalili generalu Alagiću na uspješnoj operaciji tokom rata.

 

Načelnik općine Travnik i ratni general Kenan Dautović obratio se prisutnima kazavši da je podizanje zastave simboličan čin sjećanja na Alagića, koji je isto to uradio kada je oslobođen najviši vrh Vlašića.

 

"S Vlašića smo danas poslali jasnu poruku svim patriotima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, da smo jedinstveni i beskompromisni u očuvanju domovine i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode, da bismo je očuvali i odbranili a još jasniju poruku šaljemo onima koji ne voli Bosnu i Hercegovinu koji bi željeli da ona nestane, da smo je spremni braniti svim dozvoljenim sredstvima i po svaku cijenu zato smo danas u zvuke himne Republike Bosne i Hercegovine, na najvišem vrhu Vlašića podigli monumentalnu zastavu s ljiljanima baš onako kako je to uradio naš komadant rahmetli general Mehmed Alagić kada su združene snage armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile Paljenik, najviši vrh Vlašića i najavili svoj pobjedonosni hod ka konačnom oslobođenju države", rekao je.

Istočna Bosna