18
Februar

SASLUŠAN I NAČELNIK LUKAVCA, ODUZELI MU MOBITEL

Published in BiH

Edin Delić, načelnik Lukavca i stranački kolega Envera Bijedića saslušan je u prostorijama SIPA-e u svojstvu svjedoka.

 

 

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je skupa sa još pet osoba, a Tužilaštvo TK i SIPA ih sumnjiče za privredni kriminal u Rudniku soli u Tuzli.

Dok traju pretresi na nekoliko lokacija, u prostorijama SIPA-e saslušan je i aktuelni načelnik Lukavca i član Socijaldemokrata BiH Edin Delić.

Saslušan je u svojsvu svjedoka, a nakon što je prisluškivanjem njegovog telefona ustanovljeno da je obavio razgovor s jedim od osumnjičenih.

  • Saslušan sam u svojstvu svjedoka vezano za istragu koja se vodi u vezi sa javnom nabavkom za bušotine na Rudniku soli u Tuzli. Iz onoga što sam pitan i što mi je predočeno,nema nikakve konekcije između predmeta i mene – kazao je Delić za Klix.ba nakon saslušanja.

On je naveo da su istražitelji bili korektni, iskazavši primjedbu na oduzimanje njegovog mobilnog telefona.

  • Traženo mi je da omogućim uvid i kopiranje sa aparata. Smatram da je to kršenje prava svjedoka u istražnom postupku te da on ne sadrži samo informacije za istražni postupak, već niz stvari koje sežu u privatnost. Istražiteljima sam stavio na znamje da sam pred njima spreman ustupiti bilo koji podatak jer ne krijem ništa – naveo je Delić.

Dodao je i da tokom saslušanja nije čuo elemente na osnovu kojih se temelji postupak koji se trenutno vodi.

  • Ne bih prejudicirao rezultate istrage, ali sve što mi je predočeno podsjeća me na predmet u kojem nema ničega. Podržavam rad Tužilaštva TK i SIPA-e te neka svako odgovara ako je ptrkršio zakon, ali skrećem pažnju da smo svjedoci masovne zloupotrebe istražnih postupaka, a primjer je i slučaj Dženana Memića i generala Budimira – naglasio je Delić.

Osim Bijedića, uhapšeni su još i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Istočna Bosna